Blogopmaak

Verduurzaming van monumenten in 2024: hoe pak ik dat aan?

Het verduurzamen van historische gebouwen is een uitdagende taak die zowel respect voor het verleden als oog voor de toekomst vereist. Een integraal plan voor verduurzaming is daarom essentieel. Als eigenaar van een monument doorloopt u verschillende stappen om dit te realiseren.

Stappenplan monument verduurzamen

Wat geldt voor reguliere gebouwen, geldt niet altijd voor monumenten. Bij verduurzamingsmaatregelen moet rekening worden gehouden met de monumentale waarde, om het uiterlijk van het gebouw te behouden. Elk monument is anders, met verschillende bouwjaren, technieken en culturele aspecten. Daarom is maatwerk nodig: een integraal verduurzamingsplan.

  1. Integraal verduurzamingsplan: Wat kan wel en wat kan niet? Een adviseur kan u helpen om de mogelijkheden met betrekking tot verduurzaming in kaart te brengen en inzicht te bieden in subsidies en regelingen, zoals de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE) of de Subsidie instandhouding rijksmonumenten (SIM). Raadpleeg daarom deskundigen, zoals een Duurzame Monumenten (DuMo)-adviseur (zoals EP-Scan), om een integraal verduurzamingsplan  op te stellen voor uw monument.

  2. Overleg met de gemeente: In sommige gevallen is een omgevingsvergunning vereist. Neem daarom contact op met de gemeente voorafgaand aan een verduurzamingstraject. Bespreek met een erfgoedambtenaar de monumentale waarde, lokale voorschriften en benodigde vergunningen. 

  3. Financiering: Een essentiële vervolgstap omvat het onderzoeken van financieringsmogelijkheden voor de verduurzaming van uw monument. Het wordt aanbevolen om bij diverse instanties te informeren of uw project in aanmerking komt voor financiële ondersteuning. In Nederland zijn diverse aantrekkelijke financieringsmogelijkheden beschikbaar voor monumentaal vastgoed.

Subsidie Instandhouding Rijksmonumenten (SIM)

Tussen 1 februari en 31 maart kunt u jaarlijks de Subsidie instandhouding rijksmonumenten (SIM) aanvragen voor rijksmonumenten die geen woonhuizen zijn, zoals bijvoorbeeld kloosters, kerken, kastelen of vuurtorens. Deze subsidieregeling omvat ook groene en archeologische monumenten.

De Instandhoudingssubsidie dekt 6 jaar lang regulier onderhoud voor rijksmonumenten. Eigenaren krijgen 40% of 60% subsidie, afhankelijk van het gebruik van het monument. Extra subsidie is mogelijk voor verduurzamingsonderzoek. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beoordeelt en wijst de subsidie toe, met betaling in jaarlijkse voorschotten.

Maatwerkadvies voor Verduurzaming van Monumentale Panden

Bij EP-Scan begrijpen we dat het verduurzamen van monumentale panden maatwerk vereist. Onze experts bieden onafhankelijk advies op maat om u te helpen bij het identificeren van passende energiebesparende maatregelen voor uw historische gebouw. Of het nu gaat om het installeren van isolatie, het verbeteren van de verwarmingssystemen of het integreren van duurzame energieopwekking, wij zorgen ervoor dat het advies perfect aansluit bij de unieke kenmerken en behoeften van uw monument. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe EP-Scan u kan helpen bij het realiseren van een duurzamere toekomst voor uw monumentale pand.

Bel ons 085 - 016 2050

Verduurzamingsadvies voor uw monument nodig?

Neem contact met ons op

Programma van Eisen Frisse Scholen
door Gigi Ernst 07 mei, 2024
Wat is het Programma van Eisen Frisse Scholen 2021? Hoe kan het PvE Frisse Scholen mijn scholenorganisatie helpen om te verduurzamen en te streven naar een gezond binnenklimaat? In dit artikel leggen we het uit.
Subsidie zonnepanelen scholen in 2024: maak kennis met de DUMAVA
door Gigi Ernst 07 mei, 2024
Welke subsidies en regelingen zijn er voor het plaatsen van zonnepanelen op een schoolgebouw? In dit artikel vertellen we je alles over de DUMAVA subsidie 2024 voor zonnepanelen op scholen.
Energielabel horeca en winkelpanden verplicht?
door Gigi Ernst 22 apr., 2024
In Nederland geldt een verplichting voor eigenaren van winkelpanden om een energielabel te hebben. Deze verplichting omvat alle utiliteitsgebouwen, waaronder winkels en horecagelegenheden. Maar wat houdt deze verplichting precies in en hoe kun je als eigenaar voldoen aan deze eis?
Toon meer artikelen
Share by: