Blogopmaak

45 procent van de overheidsgebouwen voldoet niet aan de Energielabel C-verplichting

Sinds 1 januari 2023 zijn kantoorpanden in Nederland wettelijk verplicht in bezit te zijn van minimaal energielabel C. Uit een analyse van vastgoedorganisatie CBRE blijkt dat zeker 21.000 kantoorgebouwen nog niet voldoen aan de wetgeving. Opvallend is dat een groot deel van de overheidsgebouwen niet voldoet aan de Enerigelabel C-verplichting.

Energielabel C-verplichting in 2017 aangekondigd

Reeds in 2017 werden de plannen gepresenteerd voor de Energielabel C-verplichting. Een jaar later werd de verplichting vastgelegd in het Bouwbesluit. De wet stelt dat kantoorpanden groter dan 100 vierkante meter per 1 januari 2023 energielabel C of beter moeten hebben. Het blijkt dat niet alleen commerciële kantoorpanden moeite hebben om aan de wetgeving te voldoen. 

Ruim 45 procent van de overheidsgebouwen voldoet niet aan de wet. Het gaat onder andere om gemeentehuizen, politiebureaus, rechtbanken en provinciale kantoorgebouwen. Slechts 55 procent van de kantoren in bezit van de Rijksoverheid voldoet. 15 procent heeft zelfs energielabel C of slechter. Van 30 procent van de overheidskantoren is helemaal geen energielabel geregistreerd. 

Toezicht en handhaving van essentieel belang

Een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf laat weten dat "energielabels niet met één druk op de knop te verkrijgen". Toch is de uitspraak opvallend. De verantwoordelijke voor de invoering van Energielabel C-plicht, Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) gaf aan dat toezicht en handhaving van essentieel belang is. Toch overtreedt de minister met zijn eigen werkgever de regels. Het ministerie laat via een woordvoerder weten dat het onduidelijk is wanneer de overheidsgebouwen voldoen aan de wettelijke verplichting. 

Bedrijven die niet voldoen aan de verplichting hebben risico op een boete van maximaal 20.250 euro. Daarnaast mag een gebouw niet langer als kantoorpand gebruikt worden. Ook Rob van Tilburg, van milieuorganisatie Natuur en Milieu laat weten dat naleving van de regels ook voor de overheid moet gelden. "De overheid moet zich aan de eigen regels houden en natuurlijk ook het goede voorbeeld geven. Niet naleven moet worden bestraft, anders neemt niemand deze verplichtingen serieus."

Energiezuinige norm nodig om klimaatdoelen te halen

Volgens cijfers van het CBRE heeft ongeveer 58 procent van de labelplichtige kantoren het energielabel niet op orde. Om alsnog te voldoen dienen deze kantoorpanden een energielabel aan te vragen of energiebesparende maatregelen te treffen.

EP-Scan helpt kantoorpandeigenaren met een nieuw energielabel of deskundig advies over de mogelijke maatregelen en subsidies. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 oktober 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 oktober 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 oktober 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: