Blogopmaak

Is een energielabel voor mijn bedrijf verplicht?

Is een energielabel voor mijn bedrijf verplicht?

De kans bestaat dat u al eens te maken hebt gehad met een energielabel. Bij verkoop of verhuur van een woning bijvoorbeeld. Maar een energielabel kan ook nodig zijn voor andere gebouwen, kantoorgebouwen bijvoorbeeld, of winkelruimtes. Maar wanneer is een energielabel eigenlijk verplicht?

Energielabel voor woningen

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. Een energielabel is benodigd bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen of appartementen. Deze dient beschikbaar gesteld te worden aan de koper of huurder. Feitelijk is een energielabel altijd verplicht maar er zijn een aantal uitzonderingen. Voor de woningbouw geldt bijvoorbeeld een uitzondering op een beschermd monument of vrijstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m2.

En hoe zit het met recreatiewoningen, ofwel vakantiewoningen? Er geldt een uitzondering voor recreatiewoningen wanneer deze minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. Daarnaast is de eis dat het energieverbruik maximaal 25% van het verbruik bij permanente bewoning mag bedragen.

Uitzonderingen energielabel utiliteitsbouw

Naast woningen en appartementen is een energielabel ook benodigd bij de verkoop, verhuur of oplevering van onder andere kantoorgebouwen, overheidsgebouwen of gezondheidsgebouwen. Ook voor de utiliteitsbouw bestaan er uitzonderingen. Wanneer een gebouw ingeschreven staat volgens de Erfgoedwet of een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening is een energielabel niet verplicht. Ook voor kerken en moskeeën bestaat een uitzondering.

Andere gebouwen die zijn vrijgesteld van een verplichting voor een energielabel zijn vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2, fabriekshallen en tijdelijke gebouwen zoals noodlokalen, bouwketen en noodwinkels. Tot slot zijn ook gebouwen die geen energie verbruiken uitgezonderd van de verplichting. Denk hierbij aan schuren, agrarische opslag of garages.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Wanneer u de trotse koper of huurder bent van een woning of bedrijfsgebouw dient de verkoper of verhuurder een geldig energielabel af te geven. Op het energielabel staat, aan de hand van de classificering, aangegeven hoe energiezuinig het gebouw is. De geldigheid van een energielabel kan worden gecontroleerd via de website van de Rijksoverheid

Wanneer u zelf een woning of kantoorgebouw gaat verkopen of verhuren dient u een energielabel te regelen. Een geldig energielabel kan worden opgemaakt door een Energie Prestatie Adviseur voor woningbouw of utiliteitsbouw. Bij EP-Scan staat een enthousiast team van adviseurs met certificering voor u klaar om snel en voordelig een energielabel te realiseren. Neem vrijblijvend contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter.

Laat een terugbelverzoek achter of stel een vraag

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: