Blogopmaak

Mag ik zonnepanelen plaatsen op een monument?

Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzaam energie op te wekken. Ze dragen bij aan een lagere energierekening en helpen mee aan de verduurzaming van ons milieu. Voor monumentale panden ligt dit echter anders. Vanwege de beschermde status van deze gebouwen gelden er vaak aanvullende regels en beperkingen. Het is daarom belangrijk om voorafgaand te onderzoeken of u voor het plaatsen van zonnepanelen op een monumentaal pand een vergunning nodig hebt en aan welke specifieke voorwaarden moet worden voldaan.

Is het plaatsen van zonnepanelen op een monument toegestaan? 

Het plaatsen van zonnepanelen op een monumentaal pand is niet altijd toegestaan. Monumenten worden namelijk beschermd vanwege hun historische of culturele waarde. Dit betekent dat veranderingen aan de buitenkant van het pand, zoals het plaatsen van zonnepanelen, streng gereguleerd worden. Het behoud van het karakter en de uitstraling van het gebouw staat voorop, en zonnepanelen kunnen het historische aanzicht verstoren. Toch zijn er situaties waarin zonnepanelen op monumenten wel zijn toegestaan, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wanneer is een omgevingsvergunning noodzakelijk?

Voor rijksmonumenten is een omgevingsvergunning altijd verplicht. Daarbij wordt vaak advies gevraagd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit advies beoordeelt of de panelen de monumentale waarde aantasten en of ze op een zorgvuldige manier worden geïnstalleerd. Gemeentelijke monumenten hebben hun eigen regels, die vaak zijn gebaseerd op advies van lokale welstands- of monumentencommissies. Hier kunnen gemeenten eigen aanvullende richtlijnen hanteren, bijvoorbeeld hoe zichtbaar de panelen mogen zijn vanaf de openbare weg. 

Sommige gemeenten, zoals Haarlem, zijn bezig met het versoepelen van deze regels, waarbij bijvoorbeeld zonnepanelen op minder prominente plaatsen zoals bijgebouwen of platte daken worden toegestaan. Hier moet alleen wel rekening worden gehouden met de uitstraling, zoals het behouden van voldoende afstand tot de dakrand en het gebruik van passende kleuren.

Welke alternatieven zijn er?

Als zonnepanelen niet haalbaar zijn, zijn er andere manieren om monumenten te verduurzamen. Zo kunnen zonnedakpannen een interessant alternatief zijn. Deze lijken namelijk op reguliere dakpannen, maar hebben geïntegreerde zonnecellen, waardoor ze minder opvallen. Dit kan vooral bij monumenten met bijzondere daken een uitkomst bieden.

Andere energiebesparende maatregelen die minder visueel ingrijpend zijn, zoals gevelisolatie, vloerisolatie of led-verlichting, kunnen in sommige gevallen zelfs een betere keuze zijn. Veel experts raden aan om eerst naar energiebesparing te kijken voordat zonnepanelen worden overwogen.

Zijn zonnepanelen wel verstandig?

Of zonnepanelen op een monument financieel en praktisch rendabel zijn, hangt af van meerdere factoren. De vergunning en de mogelijke aanpassingen aan het pand brengen extra kosten met zich mee. Daarnaast kunnen de extra kosten voor 'groene' zonnepanelen, die bijvoorbeeld een minder opvallend uiterlijk hebben, behoorlijk oplopen. Voor sommige gebouwen, zoals kerken die maar enkele uren per week in gebruik zijn, is de terugverdientijd vaak langer. In zulke gevallen leveren de panelen vooral energie terug aan het net, wat daardoor financieel minder aantrekkelijk kan zijn.

Wat is een DuMo-advies?

Een DuMo-advies (Duurzaam Monumenten Advies) is een cruciale stap in het verduurzamingsproces van monumenten. Dit advies wordt opgesteld door experts en helpt monumenteigenaren om op een duurzame en verantwoorde manier hun pand te verduurzamen, waarbij zowel technische als esthetische aspecten worden afgewogen. Hierbij wordt rekening gehouden met energiebesparing, materiaalkeuze en de impact van maatregelen op het monumentale karakter. Dit advies is dus niet alleen waardevol bij zonnepanelen, maar voor alle verduurzamingsmaatregelen.

Bij EP-Scan kunnen wij u helpen bij het verkrijgen van een DuMo-advies, zodat u als monumenteigenaar niet alleen kunt voldoen aan de regelgeving, maar ook slimme en verantwoorde keuzes kunt maken bij het verduurzamen van uw monument. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op om te ontdekken hoe wij u kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van uw monument. 

Neem contact met ons op

 Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: