Portefeuilleaanpak energiebesparing voor gebouweigenaren, dit zijn de voordelen
Bedrijven en instellingen zijn verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of korter uit te voeren. Dit betreft de
Energiebesparingsplicht. Grote organisaties met meer dan 20 gebouwen
in Nederland die vallen onder toezicht van twee of meer omgevingsdiensten kunnen vanaf heden gebruik maken van een alternatief. Dit betreft de portefeuilleaanpak.
Wat is de Portefeuilleaanpak?
Grootverbruikers moeten jaarlijks rapporteren over de energiebesparende maatregelen die worden getroffen. Ook moeten deze bedrijven alle gebouwen tegelijk verduurzamen. De portefeuilleaanpak is een nieuwe werkwijze voor de energiebesparingsplicht. De portefeuilleaanpak biedt grote organisaties meer flexibiliteit en minder administratie. Bedrijven komen voor de aanpak in aanmerking als het bedrijf of instelling 20 of meer gebouwen in Nederland bezit, verspreid over minstens 2 omgevingsdiensten.
Om gebruik te kunnen maken van de portefeuilleaanpak moeten de gebouwen bovenwettelijke energieprestaties leveren, uitgedrukt in Key Performance Indicators (KPI). Het voordeel betreft dat er jaarlijks maar één keer gerapporteerd hoeft te worden over de verduurzaming van het vastgoedportefeuille aan een coördinerend inspecteur (CI). Daarnaast hoeft een organisatie niet alle gebouwen tegelijk te verduurzamen.
De voordelen van de portefeuilleaanpak op een rijtje:
Een bedrijf of instelling hoeft jaarlijks maar één keer te rapporteren over de verduurzaming van alle locaties in Nederland.
Bedrijven of instellen kunnen een gedeelte van de informatieplicht energiebesparing voor de hele vastgoedportefeuille hetzelfde maken.
Gebouwen hoeven niet tegelijkertijd verduurzaamd te worden. Omdat de energieprestatie van de hele vastgoedportefeuille wordt beoordeeld, krijgt de organisatie meer flexibiliteit. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen om maatregelen in fases uit te voeren.
Hoe werkt de portefeuilleaanpak?
Bedrijven leggen in een
routekaart vast hoe de vastgoedportefeuille de komende jaren verduurzaamd gaat worden. Hierbij is het doel om het totale energieverbruik
voor 2027 met een minimumpercentage te verminderen. Het gaat om tenminste
14% finaal energiegebruik en tenminste
22% fossiel energieverbruik voor de hele portefeuille. Deelnemers hoeven de komende 4 jaar niet meer per gebouw te rapporteren over de te treffen energiebesparende maatregelen aan de omgevingsdienst. Het bedrijf rapporteert jaarlijks aan de inspecteur over de gehele vastgoedportefeuille.
Voorwaarden en aanmelden portefeuilleaanpak
De portefeuilleaanpak voorkomt administratieve rompslomp en biedt meer flexibiliteit. Organisaties die willen deelnemen moeten uiterlijk 15 februari 2023
een
Intentieverklaring aanleveren bij
OmgevingsdienstNL per e-mail (portefeuilleaanpak@omgevingsdienst.nl). Om deel te kunnen nemen moet de organisatie voldoen aan een aantal voorwaarden, te noemen:
Het bedrijf bezit minimaal 20 gebouwen in Nederland.
De energiebesparingsplicht wordt voor deze gebouwen beoordeeld door minstens 2 verschillende bevoegde gezagen.
Het energiegebruik van alle gebouwen bestaat voor meer dan de helft uit gebouwgebonden energie: verwarming, koeling, liften, ventilatie en verlichting.
Minder dan 30% van het oppervlak van alle gebouwen wordt gebruikt voor een industriefunctie.
Het bedrijf kan bewijzen hoeveel gebouwgebonden energie het vastgoed gebruikt in Kilowatturen per vierkante meter per jaar.
Deelnemers moeten het vastgoedportefeuille sneller verduurzamen dan wettelijk verplicht is. Dat wordt gemeten aan de hand van de onderstaande Key Performance Indicators, uitgedrukt in Kilowattuur per vierkante meter per jaar.
Gemiddeld ten minste 5,5% vermindering van het fossiele energiegebruik per jaar (ofwel 22% in de periode 2023-2026)
Gemiddeld ten minste 3,5% vermindering van het finale energiegebruik per jaar (ofwel 14% in de periode 2023-2026)
Het bedrijf zet zich in om zo snel mogelijk te voldoen aan huidige en toekomstige duurzaamheidsmaatregelen en deze te verwerken in uw planning, zoals de overgang naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.
Deze KPI’s gelden voor de vastgoedportefeuille als geheel.
De voortgang is gebaseerd op een ijkjaar; het laatste jaar waarvan de energiegegevens bekend zijn. Vanwege de COVID-19 pandemie is het voorkeursjaar 2022.
Deelnemende organisaties blijven verplicht om te rapporteren over de Informatieplicht Energiebesparing. Ook moeten kantoorpanden voldoen aan de
energielabel C-verplichting, blijft de Onderzoeksplicht Energiebesparing gelden en moet worden voldaan aan de de EED-auditplicht.
Verduurzamingsrapportages gebouwen
Het analyseren van de mogelijke energiebesparende maatregelen en de beschikbare subsidies vergt kennis en ervaring. Als toonaangevende partij voor het verduurzamen van zakelijk vastgoed is EP-Scan uw partner in onafhankelijk maatwerk verduurzamingsadvies, rapportages, onderzoek en begeleiding. Wilt u weten wat wij voor uw vastgoed kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!