Blogopmaak

Profiteer van subsidie op een warmtepomp als verhuurder of belegger

Bent u belegger of verhuurder van een bedrijfspand of woning? Dan kunt u in 2023 profiteren van subsidie op de installatie van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler middels de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE). Met deze subsidie kunt u een pand rendabel verduurzamen en het energielabel verbeteren.

Wat is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)?

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE) kunt u als bedrijfseigenaar profiteren van subsidie op energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan de installatie van een (hybride) warmtepomp, zonnepanelen, een zonneboiler of een kleinschalige windturbine. 

Eigenaren van koopwoningen kunnen tevens gebruik maken van de ISDE. Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor onder andere: een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet, elektrische kookvoorziening en het plaatsen van isolatie glas of andere isolatiemaatregelen, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie. 

Dankzij de ISDE subsidie ontvangen bedrijven en woningeigenaren duizenden euro's subsidie op een hybride warmtepomp of volledig elektrische warmtepomp. Maar hoe zit dat met verhuurders van woningen of bedrijfspanden? Goed nieuws! Ook particuliere verhuurders en beleggers kunnen subsidie krijgen op de installatie van een (hybride) warmtepomp middels de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE). 

Subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler

De ISDE subsidie is er, zoals in de vorige alinea omschreven, in twee soorten. De eerste is er speciaal voor zakelijke gebruikers, de andere specifiek voor eigenaren van koopwoningen. Particuliere verhuurders en beleggers vallen onder de ISDE voor zakelijke gebruikers. Echter kan deze groep alleen subsidie krijgen voor de installatie van een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler.

In 2023 kunt u als verhuurder of belegger ISDE aanvragen voor:
  • Hybride warmtepomp
  • Lucht-water warmtepomp
  • Water-water warmtepomp
  • Grond-water warmtepomp
  • Zonneboiler
Subsidie warmtepomp voor verhuurders en beleggers

Voorwaarden ISDE subsidie voor verhuurders

Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie als particuliere verhuurder of belegger moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook de warmtepomp of zonneboiler moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de warmtepomp voorkomen in de ISDE Meldcodelijst Warmtepompen 2023 en te worden geïnstalleerd door een erkend installateur. 

Een overzicht van de belangrijkste voorwaarden (warmtepomp):
  • U vraagt de subsidie aan voordat u de koopovereenkomst sluit;
  • U laat de warmtepomp installeren door een erkend installateur in Nederland;
  • De warmtepomp is een nieuw product (dus geen tweedehands of gebruikt);
  • U laat de warmtepomp installeren in pand of woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd;
  • U neemt de warmtepomp binnen 24 maanden na de subsidieaanvraag in gebruik;
  • U heeft een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en de installatie;
  • De warmtepomp blijft minimaal één jaar in uw eigendom en geïnstalleerd aan het pand/woning;
  • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel. 
Als particuliere verhuurder van een woning of bedrijfspand kunt u uitsluitend subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp of zonneboiler. Voor aanvullende energiebesparende maatregelen kunt u mogelijk profiteren van andere beschikbare subsidies.

Subsidie warmtepomp particuliere woning verhuurder

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en de capaciteit. In 2023 wordt de subsidie verhoogd ten opzichte van voorgaande jaren. Zo krijgt u voor de installatie van een warmtepomp maximaal €10.950 subsidie. De exacte subsidiebedragen per type warmtepomp en capaciteit vindt u in de Meldcodelijst Warmtepompen 2023. Voor een zonneboiler geldt een maximaal bedrag van €4.030 subsidie.

Verduurzamingsadvies vastgoed

Het analyseren van de mogelijke energiebesparende maatregelen en de beschikbare subsidies vergt kennis en ervaring. Als toonaangevende partij voor het verduurzamen van vastgoed is EP-Scan uw partner in onafhankelijk verduurzamingsadvies, rapportages, onderzoek en begeleiding. Wilt u weten wat wij voor uw vastgoed kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Bel ons 085 - 016 2050

Ontvang een vrijblijvend voorstel

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: