Ruim 56% van de kantoorpanden in Nederland heeft nog geen energielabel C
Kantoorgebouwen moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht minimaal energielabel C dragen. Veel kantoren moeten daarom maatregelen treffen of een geldig energielabel aanvragen voor de gestelde datum. Sinds de bekendmaking van de nieuwe wetgeving heeft een groot deel van de Nederlandse kantoorpanden stappen gemaakt. Toch zal een groot percentage kantoorpanden moeten onderzoeken welke maatregelen mogelijk getroffen moeten worden.
Energielabel C voor kantoren verplicht
In het kader van energiebesparing en verduurzaming is de wetgeving flink aangescherpt. Kantoorgebouwen zijn verplicht tot het hebben van een energielabel C voor 1 januari 2023. Is dat niet het geval dan mag een pand niet langer als kantoor worden gebruikt tot aan de verplichting zal worden voldaan. Naar schatting van RVO moeten ongeveer 65.000 kantoren voldoen aan de label-C-verplichting.
Verduurzamen of een energielabel aanvragen?
RVO heeft op 1 januari 2022 bekeken wat de huidige stand van zaken is. Uit het onderzoekt blijkt dat inmiddels 44% van de label-C-plichtige kantoren een energielabel C of beter hebben behaald.
De overige 56% moet nog een energielabel aanvragen of de mogelijkheden onderzoeken hoe energielabel C behaald kan worden voor 1 januari 2023. Naar schatting staat 12% geregistreerd met een rood energielabel (D of slechter). Deze kantoorpanden zijn genoodzaakt om verduurzamingsmaatregelen te treffen om zodoende een beter energielabel te krijgen.
De resterende 44% kan gemakkelijk voldoen aan de aangescherpte wetgeving door het aanvragen van een energielabel. Dergelijke energielabels hebben een geldigheid van 10 jaar. EP-Scan kan bedrijven ondersteunen in het opstellen van een energielabel of het opstellen van een maatregelenpakket om energielabel C te hale. Onze energieprestatie rapporten komen standaard met 'Energielabel C garantie' en subsidie advies en zijn geschikt voor toepassing van de Subsidie Verduurzaming MKB (SVM-regeling). Hiermee kunnen kantooreigenaren en gebruikers tot 80% van de investeringskosten in een dergelijk rapport terug krijgen.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!