Ruim 60.000 bedrijven ontvangen brief over informatie- en energiebesparingsplicht
Ruim 60.000 bedrijven hebben de afgelopen dagen een brief ontvangen van minister Rob Jetten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Bedrijven werden middels deze brief geïnformeerd over de aangepaste energiebesparingsplicht per 1 juli 2023. Uiterlijk 1 december 2023 zijn de ontvangers van de brief verplicht te rapporteren over de te nemen energiebesparende maatregelen voor de betreffende bedrijfslocatie.
Aangescherpte informatie- en energiebesparingsplicht
De energiebesparingsplicht is van toepassing op organisatie- en bedrijfslocaties met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent). Deze bedrijven en organisaties zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Per 1 juli 2023 wordt de energiebesparingsplicht aangepast.
Wijzigingen per 1 juli 2023:
Naast energiebesparende maatregelen, worden ook maatregelen voor de productie van hernieuwbare energie en voor het overstappen van een energiedrager verplicht, mits de maatregelen CO2 reduceren en een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben;
Het aantal maatregelen op de Erkende maatregelenlijst wordt uitgebreid;
Vergunningplichtige bedrijven, glastuinbouwbedrijven en bedrijven die deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem komen ook onder de aangepaste energiebesparingsplicht te vallen;
Er wordt een verplichting tot het uitvoeren van een onderzoek naar procesmaatregelen ingevoerd voor bedrijfslocaties met een energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent). Dit onderzoek leidt tot een uitvoeringsplan.
Rapporten is verplicht
Naast het uitvoeren van de maatregelen moet een bedrijf ook rapporteren. Hierbij is een stappenplan beschikbaar. Bedrijven dienen voor 1 december 2023 de rapportage via het eLoket van RVO in te vullen. Voor bedrijven met een jaarlijks energieverbruik van 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas geldt een aanvullende onderzoeksplicht.
Daarnaast zijn ondernemingen vanaf 250 werknemers of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro verplicht om een energie-audit (EED) uit te laten voeren en het verslag hiervan in te dienen.
Ondersteuning energiebesparingsplicht
Energiebesparing biedt kansen, zowel op de korte als lange termijn. Ondanks deze wettelijke verplichtingen zien steeds meer bedrijven de (financiële) voordelen van verduurzamen. Toch is dit niet gemakkelijk. Veel bedrijven weten niet waar ze moeten beginnen en van welke subsidies en regelingen zij kunnen profiteren.
Wij helpen u graag. Onze ervaren adviseurs zijn gespecialiseerd in verduurzamingsadvies op maat om uw bedrijf te laten voldoen aan wet- en regelgeving. Wij brengen de mogelijkheden in kaart, geven inzicht in de besparingen, verwachte investeringen, terugverdientijden en natuurlijk de subsidies en regelingen die voor u van toepassing zijn. Heeft uw bedrijf een brief ontvangen en heeft u hulp nodig om tijdig te rapporteren? Plan daneen gratis kennismakingsgesprek met een adviseur van
EP-Scan!
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!