Verplicht energielabel A: nieuwe eis voor kantoren per 2030?
In 2018 kondigde de Nederlandse overheid aan dat kantoorgebouwen per 1 juli 2023
minimaal
energielabel C moeten hebben. Dit betekent dat een kantoorgebouw moet voldoen aan specifieke energie-efficiëntiecriteria. Het gebouw mag niet te veel fossiele energie verbruiken, namelijk maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar, of het moet minimaal energielabel C hebben. Als het gebouw niet aan deze eisen voldoet, mag het niet meer gebruikt worden als kantoor. Deze regel is vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Wordt energielabel A verplicht in 2030?
Hoewel eerder nog werd gesproken over energielabel A als keiharde eis voor kantoorpanden per 2030 is het vooralsnog niet verplicht voor kantoorgebouwen om in 2030 energielabel A te hebben. Het is echter wel verstandig om bij renovaties of het bouwen van nieuwe kantoorpanden rekening te houden met een mogelijke toekomstige verplichting van energielabel A. Dit zijn enkele stappen die bedrijven nu al kunnen ondernemen:
- Vraag (maatwerk) advies aan.
Laat een energieadviseur het gebouw inspecteren om diverse kenmerken te beoordelen, verbetermogelijkheden te identificeren en een kostenberekening op te stellen. Ook kan hij op uw verzoek de Erkende Maatregellijsten
(EML) meenemen in zijn advies. Deze lijsten bevatten maatregelen die voldoen aan de Energiebesparingsplicht
van het Activiteitenbesluit (Wet milieubeheer). Naast het meenemen van de EML voor uw verduurzaming bepaalt u samen met de aangewezen adviseur het gewenste energielabel. Met maatwerkadvies, ook wel bekend als energieprestatieadvies (EPA), krijgt u inhoudelijk antwoord op de route naar het gekozen energielabel.
- Onderzoek subsidies en financiële regelingen. Er zijn verschillende financiële regelingen en subsidies beschikbaar die het verduurzamen van een kantoorpand nog aantrekkelijker maken. Een aantal van deze regelingen zijn:
- Energie-investeringsaftrek (EIA): Hiermee kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie.
- Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor duurzame warmte-opties zoals warmtepompen en zonneboilers.
- Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++): Deze regeling ondersteunt bedrijven en organisaties die hernieuwbare energie opwekken en technologieën gebruiken die de CO2-uitstoot verminderen.
- Duurzaamheidslening: Veel gemeenten bieden leningen aan voor bedrijven die willen investeren in energiebesparende maatregelen
Voer vervolgens de aanbevolen maatregelen uit, vraag de subsidies aan en laat tot slot een nieuw energielabel opstellen en registreren door een energieadviseur.
Snel en voordelig naar energielabel A
Het streven naar energielabel A voor kantoorpanden blijkt vaak sneller en goedkoper te kunnen dan verwacht. Een deskundig
verduurzamingsadvies
en het slim benutten van subsidies en regelingen zijn hierbij van groot belang. EP-Scan staat klaar om u te begeleiden in dit proces door u te helpen bij het kiezen van de meest effectieve maatregelen die gelden voor uw kantoorpand. Daarnaast geven wij u graag advies over welke financiële regelingen er voor u gelden en stellen we aan het eind van het traject een energielabel voor u op.
Als u meer wilt weten of een vrijblijvend voorstel wilt ontvangen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!
Vragen of een vrijblijvend voorstel ontvangen?
Neem contact met ons op

Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!