Wat is de energiebesparingsplicht en geldt dit ook voor mijn bedrijf?
In sommige gevallen dient een bedrijf of instelling te voldoen aan de zogenoemde informatieplicht of energiebesparingsplicht. Wat betekenen deze termen en geldt dit ook voor mijn bedrijf?
Wat is de informatieplicht of energiebesparingsplicht?
Op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer zijn een groot aantal bedrijven in Nederland verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit betreft de energiebesparingsplicht. Bedrijven die volgens de wet moeten voldoen aan de informatieplicht energiebesparing hebben voor 1 juli 2019 moeten opgeven welke energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Om de verduurzaming van bedrijven te blijven bevorderen dient vervolgens iedere vier jaar opnieuw opgegeven te worden welke maatregelen in de voorgaande periode zijn getroffen. De tweede ronde van de informatieplicht energiebesparing start in 2023.
Geldt de Informatieplicht energiebesparing ook voor mijn bedrijf?
De informatieplicht energiebesparing is niet voor ieder bedrijf verplicht. Wanneer het verbruik per jaar hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas geldt de informatieplicht ook voor uw bedrijf.
Wanneer uw bedrijf moet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing, wil besparen op de energiekosten of energiebesparende maatregelen wilt uitvoeren kan het lastig zijn om te bepalen welke maatregelen de meeste besparing opleveren en de minste investering vergen.
Om alle energiebesparende maatregelen in kaart te brengen kan EP-Scan een maatwerk adviesrapport opstellen. Een adviseur voert een opname op locatie uit en brengt de huidige situatie in kaart. Vervolgens zal een onafhankelijk advies en maatregelenpakket worden opgesteld. Naast de mogelijke verduurzamende maatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen, LED-verlichting of aanpassingen van de isolatie, zal ook een maatwerk subsidieadvies worden opgesteld. Het maatwerk adviesrapport geeft de garantie tot het behalen van minimaal een energielabel C.
Met toepassing van de Subsidie Verduurzaming MKB (SVM) kunnen bedrijven in Nederland tot 80% van de kosten voor een dergelijk rapport terugvorderen. Dit maakt het EP-Scan adviesrapport extra aantrekkelijk. Meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf of instelling? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Laat een terugbelverzoek achter of stel een vraag.
Neem contact met ons op
Bedankt voor uw bericht. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.
Oeps, bij het versturen van uw bericht is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!