Wat is het verschil tussen de Rc-waarde en Rd-waarde?
Het isoleren
van uw woning, winkel of bedrijfspand is de eerste stap naar een lagere energierekening. Er zijn verschillende mogelijkheden en materialen om een gebouw te isoleren. De isolatiewaarde toont aan in welke mate het materiaal in staat is om warmte en kou te weren. Om de isolatiewaarde te berekenen maakt men gebruik van de Rc-waarde
en Rd-waarde. Wat de verschillen zijn en waarom dit belangrijk is leest u in dit artikel.
Wat is de isolatiewaarde?
De isolatiewaarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal isoleert. Een materiaal met een hoge isolatiewaarde is in staat de warmte binnen de muren te houden en koude lucht te weren. We maken onderscheid tussen de isolatiewaarde van het materiaal, van een constructiedeel of van de hele woning of bedrijfspand.
Wat is de Rd-waarde?
De R-waarde of Rd-waarde
betreft de thermische weerstand van het isolatiemateriaal. Men gebruikt de Rd-waarde om de isolatiewaarde van een constructie aan te geven. Ieder isolatiemateriaal heeft een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Hierbij geldt dat een hogere Rd-waarde een betere isolerend vermogen heeft. In de meeste gevallen staat de Rd-waarde vermeld bij het isolatiemateriaal. Is dat niet het geval dan kunt u dit eenvoudig berekenen door de dikte van de isolatielaag te delen door de isolatiewaarde van het materiaal.
Wat is de Rc-waarde?
Waar de Rd-waarde enkel de thermische weerstand van het materiaal weergeeft is dat in het geval van de Rc-waarde anders. De Rc-waarde
geeft de weerstand weer van de totale constructie. Dit betreft dus een optelsom van de Rd-waardes van het isolatiemateriaal, de buitenmuur, de beplating en andere toegepaste materialen zoals een folie. Een niet-geïsoleerde spouwmuur heeft een Rc-waarde van gemiddeld 0,4. Nieuwbouwwoningen moeten wettelijk gezien een Rc-waarde van minimaal 3,5 hebben.
Isoleren, waar moet ik op letten?
Bij het isoleren van een woning of bedrijfspand komt veel kijken. Bent u van plan het isoleren te combineren met andere energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp, nieuwe beglazing of zonnepanelen? Dan is het verstandig om een deskundig energieadviseur in te schakelen. Deze adviseur geeft in een
adviesrapport weer waar u op moet letten en welke energiebesparende maatregelen rendabel zijn. Het resultaat? Een lagere energierekening, meer wooncomfort, een hogere woningwaarde en een toekomstbestendige woning!
Meer weten wat de deskundige adviseurs van
EP-Scan voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!