Blogopmaak

8 voordelen van duurzame bedrijfspanden op een rij

Het verduurzamen van utiliteitsgebouwen is uiterst belangrijk om toekomstbestendig vastgoed te creëren. Duurzame bedrijfspanden dragen bij aan lagere operationele kosten, een lagere uitstoot van broeikasgassen en een beter binnenklimaat. Dit heeft financiële voordelen, zorgt voor een hogere productiviteit van werknemers en een beter energielabel. Nog niet overtuigd? Dan zetten we de 8 grootste voordelen van het verduurzamen van een gebouw op een rijtje.
 

1. Geld besparen

Het verduurzamen van een gebouw zorgt voor een vermindering van het energieverbruik. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren kunt u zelfs het verbruik grotendeels zelf opwekken. Dit resulteert in een kostenbesparing. Iedere kilowattuur of kuub aardgas die u bespaart hoeft u immers niet te betalen. Zeker met de huidige prijzen voor energie kunt u energiebesparende maatregelen snel terugverdienen.

2. Lagere uitstoot

We moeten onze uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990, dat staat beschreven in het Klimaatakkoord. Dat geldt voor iedereen. Van huishoudens tot bedrijven. Door gebouwen te verduurzamen draagt u bij aan het verminderen van de uitstoot op broeikasgassen en de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

3. Gezonder binnenklimaat

Duurzame gebouwen zijn gezond! Een gezond en comfortabel binnenklimaat draagt bij aan minder ziekteverzuim. Door duurzame en innovatieve manieren van verwarming en verkoeling is de luchtkwaliteit in utiliteitsgebouwen gezonder.

4. Hogere productiviteit 

Veel bedrijven kiezen ervoor om de temperatuur in de gebouwen te verlagen om te besparen op de stookkosten. Hoewel een temperatuurverlaging zeker bijdraagt aan een besparing komt het niet ten goede aan de productiviteit van de personen in het gebouw. Een te warme of te koude temperatuur is onaangenaam. Ook andere factoren zoals een slechte luchtkwaliteit en omgevingsgeluid door slechte isolatie dragen bij aan een lagere productiviteit. Het verduurzamen van het gebouw kan flink bijdragen om deze problemen op te lossen.

5. Verbetering van imago

Tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat uw bedrijf duurzaam en verantwoordelijk is. Consumenten kiezen steeds vaker bewust voor bedrijven met een lage uitstoot en een groen imago. En dat niet alleen, in tijden van deze banencrisis kiezen steeds meer werkzoekenden voor duurzame bedrijven met een lage CO2-footprint. Dat kan alleen worden bereikt door een duurzaam gebouw.

6. Waardestijging van het gebouw

De wetgeving rondom verduurzaming is streng en zal nog strenger worden. Voor kantoorgebouwen geldt reeds de energielabel C verplichting. Vanaf 2030 moeten kantoorgebouwen voldoen aan de energielabel A verplichting en ook andere wetten dwingen huishoudens en bedrijven om te verduurzamen. Toch kiest men steeds vaker uit eigen beweging om de verduurzaming in gang te zetten. Bedrijfspanden met een gunstig energielabel zijn namelijk waardevast, worden sneller verkocht of verhuurd en stijgen zelfs in de meeste gevallen in prijs. 

7. Minder afhankelijk van energiemaatschappijen

Het afgelopen jaar hebben we kunnen zien welke invloed hoge energielasten kunnen hebben op een bedrijf. Energierekeningen vertienvoudigen in sommige gevallen en meerdere bedrijven moeten noodgedwongen sluiten. Om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen is het noodzakelijk om uw bedrijf minder afhankelijk te maken van energiemaatschappijen. Dit is mogelijk door actief te verduurzamen. Hier plukt u direct, maar ook in de toekomst, de vruchten van.

5. Beter energielabel

Bedrijfspanden met een gunstig energielabel zijn meer waard dan bedrijfspanden met een slecht energielabel. Daarnaast stelt de wetgeving eisen aan de labelklasse. Door uw bedrijfspand te verduurzamen zal ook het energielabel verbeteren. Hoe gunstig het energielabel hoe hoger de waarde van uw bedrijfspand en hoe lager uw energierekening zal zijn.

Deskundig verduurzamingsadvies

Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie anders is. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u wilt verduurzamen maar het ook rendabel moet zijn. Zoveel mogelijk geld en energie besparen en een korte terugverdientijd. Om onnodige investeringen te voorkomen en inzicht te krijgen in de subsidies en regelingen die voor u gelden is deskundig verduurzamingsadvies onmisbaar.

Laat de mogelijkheden daarom onderzoeken door de ervaren adviseurs van EP-Scan. In een helder en onafhankelijk verduurzamingsrapport op maat beschrijven wij u hoe u kunt verduurzamen tegen minimale kosten, hoe snel u de maatregelen kunt terugverdienen en welke subsidies voor u gelden. 

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek men ontdek hoe u kunt besparen.

Bel ons 085 - 016 2050

Kennismaken of vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

Energielabel monument
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Kantoorgebouw verduurzamen
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
DUMAVA subsidie schoolgebouw
door Simon ter Horst 4 maart 2025
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!
Toon meer artikelen
Share by: