Blogopmaak

Betaalt uw bedrijf ook teveel energiebelasting?

Sinds 1996 betalen huishoudens en bedrijven belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Het te betalen bedrag bestaat voor een groot deel uit energiebelasting. U betaalt de energiebelasting aan de energiemaatschappij, deze draagt het vervolgens weer af aan de Belastingdienst. Het blijkt dat veel bedrijven in Nederland al jaren teveel energiebelasting betalen. Hoe weet u of u ook teveel energiebelasting betaald? En hoe kunt u teveel energiebelasting betalen voorkomen?

Teruggave energiebelasting

Een aantal bedrijven komen in aanmerking voor teruggave van energiebelasting. Dit geldt alleen voor bedrijven met een verbruik van meer dan 10 miljoen kWh op jaar basis of bedrijven die een meerjarenafspraak (MJA) hebben met de overheid over energie-efficiëntie. Maar er zijn meer bedrijven die, ongeacht het verbruik, vaak ongemerkt teveel betalen.

Clusteren energiebelasting

Het gaat in dat geval om bedrijven met meerdere gas- of elektriciteitsaansluitingen binnen dezelfde onroerende zaak. De hoogte van de energiebelasting is afhankelijk van het verbruik. Hiervoor kent de belasting vier schijven. In de eerste schijf (0 tot 10.000 kWh elektriciteit of 0 tot 170.000 m3 gas) is het bedrag per kWh of per m3 het hoogst. Is er meer verbruik dan volgt een afrekening in de volgende schijf over het overige verbruik.

Heeft uw bedrijf meerdere gas- of elektriciteitsaansluitingen dan dienen de verbruiken bij elkaar opgeteld te worden. Dit noemen we clusteren. Clusteren is formeel verplicht maar scheelt daarnaast honderden tot duizenden euro's per jaar. De verbruiken worden immers bij elkaar opgeteld waardoor een groter deel van het verbruik in een voordelige schijf voor de energiebelasting terecht komt.

Waar vraag ik clustering energiebelasting aan?

Clusteren is gratis en volgens de wet verplicht. Of uw bedrijf kan clusteren is afhankelijk of de verschillende aansluitingen onder dezelfde WOZ-beschikking vallen. U kunt clustering van de energiebelasting aanvragen bij uw energieleverancier. Ook kunt u een verzoek indienden om eventueel teveel betaalde energiebelasting terug te krijgen. Dergelijke tips als de besparing op energiebelasting zijn onderdeel van ons maatwerk adviesrapport. Met die rapport krijgt u inzicht in de energiebesparende maatregelen en subsidies en regelingen die voor u gelden. Meer weten over hoeveel wij voor uw bedrijf kunnen besparen? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: