Blogopmaak

Wat is een EP-U of EP-W adviseur?

Voor het opstellen van een energielabel voor een woning of bedrijfspand dient een EP-adviseur te worden ingeschakeld. Maar wat is een EP-adviseur eigenlijk? Waarom moet er een opname op locatie plaatsvinden? En wat is het verschil tussen een EP-W(/D) adviseur en EP-U(/D) adviseur?

EP-adviseur voor energielabels

In Nederland is het verplicht om een energielabel op te stellen volgens de NTA8800-methodiek. Dat wil zeggen dat er een gebouwopname zal plaatsvinden en de energieprestatieberekening geregistreerd zal worden in de landelijke database. De berekening wordt opgesteld aan de hand van geattesteerde software. Om een energielabel te kunnen opstellen dient de adviseur in het bezit te zijn van een certificering en werken volgens de voorschriften van de Beoordelingsrichtlijn 9500 (BRL 9500).

Deze erkende en gecertificeerde adviseurs noemen we EP-adviseurs of Energie Prestatie adviseurs. Voor EP-adviseurs bestaan er verschillende bevoegdheden.

Verschil tussen EP-W(/D) en EP-U(/D) adviseur

EP-adviseurs zijn bevoegd om gebouwopnames te verzorgen en energieprestatieberekeningen te maken voor het opstellen van energielabels. Maar niet iedere Energie Presatie adviseur mag alle gebouwen in Nederland voorzien van een energielabel. Er bestaan vier verschillende bevoegdheden, te noemen:

  • EP-W/B adviseur: woningbouw basismethode
  • EP-W/D adviseur: woningbouw detailmethode (ook vakbekwaam voor EP-W/B)
  • EP-U/B adviseur: utiliteitsbouw basismethode (ook vakbekwaam voor EP-W/B)
  • EP-U/D adviseur: utiliteitsbouw detailmethode (ook vakbekwaam voor EP-U/B, EP-W/B en EP-W/D)

Bestaande bouw en nieuwbouw

De eerste bevoegdheid, de EP-W/B adviseur is bevoegd om de opnames van bestaande woningen te verzorgen. Deze adviseurs werken volgens de basismethode van de NTA 8800 en mogen geen energielabels opstellen voor utiliteitsgebouwen. Als EP-W/D adviseurs mag de adviseur energielabels opstellen voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen.

Om een energielabel te kunnen opstellen voor een utiliteitsgebouw, bijvoorbeeld een winkelpand, kantoor of bedrijfspand is een aanvullende certificering nodig. Deze adviseurs noemen we Energie Prestatie Utiliteitsbouw adviseurs, afgekort EP-U. Ook onder EP-U adviseurs zal onderscheid worden gemaakt tussen EP-adviseurs voor bestaande utiliteitsgebouwen (EP-U/B) en nieuwbouw (EP-U/D). EP-U adviseurs mogen naast utiliteitsgebouwen ook energielabels opstellen voor woningen.

EP-adviseur worden

In Nederland bieden diverse opleidingscentra de opleiding tot Energie Prestatie adviseur aan. Na de afronding van de cursus dient het examen succesvol te worden afgerond. Het examen bestaat uit verschillende onderdelen waarbij voor ieder onderdeel een diploma zal worden uitgereikt. Om als erkend EP-adviseur aan de slag te kunnen moeten alle verschillende examenmodules worden gehaald. 

Naast het diploma dient het bedrijf waarvoor de EP-adviseur aan de slag gaat gecertificeerd te zijn volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 of aangesloten te zijn bij een gecertificeerde koepelorganisatie. Omdat de methodiek regelmatig verandert is het noodzakelijk voor EP-adviseurs om ieder jaar een verplichte opfriscursus te volgen.

Energielabel nodig?

Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning of utiliteitsgebouw zoals een kantoor of winkel. Daarnaast zijn kantoorpanden in Nederland verplicht om vanaf 1 januari 2023 minimaal Energielabel C te hebben. Heeft u een energielabel nodig? Dan helpen wij u graag op weg!

Dankzij ons landelijke netwerk van gecertificeerde EP-adviseurs voor woningen, utiliteitsgebouwen, bestaande bouw en nieuwbouw zijn wij in staat om snel en voordelig energielabels op te stellen door het hele land voor een vaste lage prijs. Meer informatie of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 oktober 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 oktober 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 oktober 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: