Blogopmaak

Prijsplafond en verplicht verduurzamen: dit wil de EU doen tegen de energiecrisis

De energiecrisis treft steeds meer huishoudens en bedrijven. Dankzij de stijgende energierekening hebben steeds meer mensen te kampen met betalingsachterstanden en sluiten bedrijven noodgedwongen hun deuren. Al enige tijd klinkt de oproep om in te grijpen vanuit de Europese Unie. De EU lijkt daar binnenkort gehoor aan te geven met een een groot pakket aan maatregelen. Dit is wat we tot nu toe weten.

Europees prijsplafond elektriciteit

Om de torenhoge energieprijzen tegen te gaan wil de EU meer belasting heffen bij fossiele bedrijven, een prijsplafond en verplichte energiebesparing. Het genoemde prijsplafond moet worden vastgesteld op 180 euro voor 1 megawattuur elektriciteit. Deze week bereikte de prijs voor een megawattuur stroom nog een prijs van 370 euro op de Duitse handelsbeurs.

Het prijsplafond heeft als gevolg dat de winsten van de energiemaatschappijen, kerncentrales en wind- en zonneparken worden gedrukt. EU-landen mogen de winst boven de 180 euro per megawattuur innen bij de bedrijven. Dit geld zal worden gebruikt voor een noodfonds om huishoudens en bedrijven te helpen die in moeilijkheden zijn gekomen door de hoge energierekening. Wat het noodfonds precies gaat inhouden is nog niet duidelijk. De mogelijkheid bestaat dat het geld in de vorm van kortingen, inkomenssteun of investeringen in energiebesparende maatregelen zal worden ingezet. 

Voorlopig heeft het prijsplafond alleen betrekking op elektriciteit, of er ook sprake is van een prijsplafond voor de torenhoge gasprijzen is vooralsnog onbekend. Terwijl veel experts oproepen tot het 'loskoppelen' van de elektriciteitsprijs van de gasprijs lijkt de EU daar voorlopig geen gehoor aan te willen geven. Het prijsplafond zal naar verwachting uiterlijk 1 december ingaan en tenminste tot eind maart 2023 van kracht zijn. In februari vindt een evaluatie plaats.

Meer belasting voor gas, kolen en oliebedrijven

Producenten van gas, kolen en olie ontspringen voorlopig de dans als het gaat om een prijsplafond. Wel krijgen deze bedrijven te maken met andere beperkingen. Als de winsten over 2022 meer dan 20 procent hoger uitvallen dan de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar zal verplicht 33 procent meer belasting afgedragen moeten worden. Deze maatregel geldt voor een jaar.

Verplicht energiebesparing

Naast een prijsplafond voor elektriciteit en meer belasting voor fossiele bedrijven wil de Europese Unie verplichte energiebesparing doorvoeren. Het voorlopig advies stelt dat het stroomverbruik met 10 procent teruggebracht moet worden. Voor de piekuren geldt een beperking van 5 procent. Het maatregelenpakket moet nog goedgekeurd worden door lidstaten. Op 30 september zullen de lidstaten opnieuw overleg voeren.

Hoewel de Tweede Kamer te spreken is over de genoemde maatregelen vindt energieminister Rob Jetten dat de aandacht vooral uit moet gaan naar het terugdringen van het energieverbruik. "Daarmee pak je het probleem bij de bron aan en kun je de grootste impact hebben" aldus Jetten.

Voordelig verduurzamen

Het terugdringen van het energieverbruik is mogelijk door te verduurzamen. In veel gevallen zijn bedrijven zelfs verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen volgens de energiebesparingsplicht of de Energielabel-C verplichting. Verduurzamen begint met een gedegen advies. 

De adviseurs van EP-Scan helpen daarom dagelijks ondernemers, pandeigenaren en woningeigenaren met de eerste stappen tot het verbeteren van het energielabel of het terugdringen van het energieverbruik met een maatwerk adviesrapport. Met dit rapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, de investeringskosten, terugverdientijden, besparingen en subsidies die voor u gelden. Meer weten of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: