Dankzij de stijgende prijzen voor elektriciteit en gas is de vraag naar verduurzamen groter dan ooit. Ten opzichte van afgelopen jaar stegen de tarieven met ruim 86 procent. Hierdoor zijn de terugverdientijden van energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelen, een stuk korter. Maar welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel?
Bedrijven verplicht tot verduurzamen
In Nederland geldt de energiebesparingsplicht. Deze wetgeving stelt dat bedrijven en instellingen met een energiegebruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verplicht zijn om alle mogelijke energiebesparende maatregelen toe te passen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Daarnaast zijn kantoorpanden met een oppervlakte van 100m2 of meer vanaf 1 januari 2023 verplicht om energielabel C te hebben. Het plaatsen van zonnepanelen heeft niet alleen een positieve impact op het reduceren van de energiekosten, ook voor het energielabel is het een verstandige keuze.
Invloed zonnepanelen op het energielabel
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning of bedrijfspand. Wanneer een pand is voorzien van veel energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie, dubbele beglazing, een warmtepomp en zonnepanelen krijgt deze een groen label (A++++ t/m C). Het andere uiterste is een energielabel G (rood). De labelklasse wordt bepaald aan de hand van de Energie-Index (EI).
Een woning met een Energie-Index van 0,6 ontvangt energielabel A++, een woning met een Energie-Index van 2,7 of meer ontvangt energielabel G. Door het plaatsen van zonnepanelen zal de Energie-Index worden verlaagd en daarmee verbeter je het energielabel. Welke invloed de zonnepanelen precies hebben op het energielabel is afhankelijk van het oppervlakte van de panelen en de grootte van de woning of bedrijfspand.
Over het algemeen geldt dat meer zonnepanelen een grotere impact op het energielabel hebben dan slechts een beperkt aantal PV-panelen. Kortom, investeren in zonnepanelen heeft een positieve invloed op het energielabel.
Energielabel verbeteren, waar begin je?
Concreet aan de slag met verduurzamen? EP-Scan helpt je op weg met inzicht in de huidige situatie, een gedegen stappenplan met energiebesparende maatregelen, inzicht in de investeringskosten, terugverdientijden en besparingen.
Ons maatwerk adviesrapport is opgesteld aan de hand van de Europese NTA8800 richtlijnen en geeft tevens inzicht in de subsidies en regelingen die voor jou gelden. Ook verbinden we jou met de juiste uitvoerende partijen en ondersteunen we in het opstellen van energielabels.
Meer weten over de mogelijkheden of vrijblijvend een gesprek met één van onze adviseurs aanvragen? Neem dan contact met ons, we helpen je graag verder!
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!