De vraag naar energiezuinige woningen met een groen energielabel stijgt. Dit komt mede door de gestegen energieprijzen en de wetgeving die bedrijven verplicht om te verduurzamen. Maar hoe zit dat eigenlijk met groene stroom? Heeft duurzaam opgewekte stroom invloed op mijn energielabel?
Wat is groene stroom?
Onder groene stroom verstaan we elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dit kunnen zonnepanelen zijn maar ook windmolens. De term 'groene stroom' is in het leven geroepen om onderscheid te maken tussen de elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen en duurzaam opgewekte elektriciteit. Elektriciteit uit fossiele brandstoffen wordt grijze stroom genoemd.
Invloed groene stroom op mijn energielabel
Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen bewust voor groene stroom. Groene stroom draagt bij aan het verbeteren van het klimaat en het beperken van schadelijke uitstoot. Enkele energiemaatschappijen bieden uitsluitend contracten aan met groene stroom, in andere gevallen kan optioneel worden gekozen voor groene stroom.
Een energielabel toont hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. De labelklasse wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald. Is het pand voorzien van veel energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp en zonnepanelen, dan is het energielabel beter dan een onzuinig pand waarbij nog geen maatregelen zijn getroffen.
Het type energiecontract heeft geen invloed op de hoogte van het energielabel. In de basis maakt het dus niet uit of het pand groene stroom of grijze stroom ontvangt. Hernieuwbare energie heeft wel een positief effect op het energielabel. Onder hernieuwbare energie verstaan we de lokale opwekking van elektriciteit afkomstig van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoe groter het deel hernieuwbare energie, hoe lager het aandeel fossiele energie en daarmee hoe beter het energielabel. Hernieuwbare energie uit zonnepanelen of warmtepompen kun je in feite zien als groene stroom.
Lagere energierekening met een beter energielabel
Het verbeteren van het energielabel heeft een aantal voordelen. De energierekening daalt aanzienlijk en de waarde van een woning of bedrijfspand neemt toe. Concreet aan de slag met verduurzamen? EP-Scan helpt je op weg met inzicht in de huidige situatie, een gedegen stappenplan met energiebesparende maatregelen, inzicht in de investeringskosten, terugverdientijden en besparingen.
Ons verduurzaming adviesrapport is opgesteld aan de hand van de Europese NTA8800 richtlijnen en geeft tevens inzicht in de subsidies en regelingen die voor jou gelden. Ook verbinden we jou met de juiste uitvoerende partijen en ondersteunen we in het opstellen van energielabels.
Meer weten over de mogelijkheden of vrijblijvend een gesprek met één van onze adviseurs aanvragen? Neem dan contact met ons, we helpen je graag verder!
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!