Btw-teruggave thuisbatterij: zo werkt het
Sinds 1 januari 2023
is de btw op zonnepanelen komen te vervallen, wat een mooie besparing oplevert voor kopers. Het goede nieuws is dat dit voordeel nu ook geldt voor thuisbatterijen: de volledige 21% btw kan worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Deze regeling maakt de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij nog aantrekkelijker. Door zelf opgewekte energie op te slaan, kunnen energiekosten omlaag en de afhankelijkheid van het energienet verminderd worden. Ontdek hoe u optimaal kunt profiteren van deze nieuwe regeling en hoe de investering in duurzaamheid nog rendabeler kan worden.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is een apparaat dat elektriciteit opslaat voor later gebruik in huis. Een thuisaccu gaat ideaal gepaard met zonnepanelen, door de overtollige energie die overdag wordt opgewekt maar niet direct wordt verbruikt, op te slaan. Deze energie kan later gebruikt worden, bijvoorbeeld ’s avonds of op momenten dat de zonnepanelen minder produceren. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat zelf opgewekte stroom gebruikt kan worden wanneer dat nodig is, in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit maakt de energievoorziening in huis efficiënter en onafhankelijker.
Wanneer kan de btw bij aanschaf van een thuisbatterij worden teruggevraagd?
Bij de aanschaf van een thuisaccu kan de btw onder bepaalde voorwaarden worden teruggevraagd. De belangrijkste punten zijn:
- Voorwaarden voor btw-teruggave: De btw kan worden teruggevraagd als de thuisbatterij wordt gebruikt voor de handel in stroom met de energiemaatschappij en hier een vergoeding voor ontvangen wordt. Een Energie Management Systeem (EMS) en een dynamisch energiecontract zijn hierbij vereist. Als de thuisbatterij alleen privé wordt gebruikt of er geen vergoeding is voor teruggeleverde stroom, dan komt men niet in aanmerking voor btw-teruggave.
- Aftrek en gebruik: Als de thuisbatterij tot het bedrijfsvermogen behoort en ook privé wordt gebruikt, moet btw worden betaald over het privégebruik. Dit wordt berekend aan de hand van het EMS en de energienota’s.
- Btw-aangifte: Als btw-ondernemer moet er elk kwartaal aangifte worden gedaan. Over de vergoeding van de teruggeleverde stroom aan de energiemaatschappij wordt 21% btw berekend.
- Kleineondernemersregeling (KOR): Wanneer deelgenomen wordt aan de KOR, kan er geen btw worden teruggevraagd. Besluit men later om zich aan te melden voor de KOR, nadat btw is teruggevraagd voor de thuisbatterij, dan kan het zijn dat een deel van die btw moet worden terugbetaald.
Ontdek of een thuisbatterij voor u een slimme keuze is
Bent u een zakelijke klant die wil weten of een thuisbatterij ook voor u een slimme investering is? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij analyseren uw specifieke situatie en adviseren welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor uw bedrijf. Voorkom onnodige kosten en haal het maximale rendement uit uw investering. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de volgende stap naar energieonafhankelijkheid en lagere energiekosten.
Vragen? Laat een bericht achter
Neem contact met ons op

Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!