Steeds meer mensen kiezen voor een volledig elektrische auto. Het selecteren van de juiste laadpaal kan de nodige vragen oproepen. Bijvoorbeeld, heeft een thuislader invloed op mijn energielabel?
Welke verschillende thuisladers zijn er?
Een laadpaal is verkrijgbaar in veel verschillende variaties. Van slimme laadstations die worden afgestemd op de aanwezige zonnepanelen en laders die andere piekverbruikers in de woning, zoals de vaatwasser of de verlichting, kunnen herkennen en zich hierop kunnen aanpassen. Een laadpaal aan huis kan verschillende laadvermogens hebben. Oplopend van 3,7 kW (1 fase, 16A) tot 22 kW (3 fase, 32A). Dit laadvermogen heeft invloed op de laadsnelheid van de auto.
Indien de elektrische auto geschikt is om op een hoger laadvermogen te laden, de laadpaal hiervoor geschikt is en ook de aansluiting in de meterkast voldoet kan men profiteren van een kortere laadtijd. In sommige gevallen is het nodig om aanpassingen te doen aan de meterkast, bijvoorbeeld het verzwaren van de netaansluiting of het toepassen van Load-Balancing systemen.
Laadpaal aan huis slecht voor het energielabel?
Door het plaatsen en gebruiken van de laadpaal zal het energieverbruik stijgen. De elektrische auto moet immers worden voorzien van stroom. Het is daarom raadzaam om de installatie van zonnepanelen te overwegen om het toenemende elektriciteitsverbruik te compenseren. Ondanks eventuele aanpassingen aan de meterkast en de toename van het verbruik heeft het plaatsen van een laadpaal aan huis geen invloed op het energielabel en de labelklasse. Kortom, het energielabel blijft hetzelfde.
Welke laadpaal moet ik kiezen?
Bij de installatie van een laadpaal komt veel kijken. Optioneel is ons
verduurzamingsadvies daarom uit te breiden met een onafhankelijk laadpaaladvies. Hierin belichten we de belangrijkste punten om op te letten, kijken we naar de mogelijkheden, het laadvermogen, de afrekening van laadsessies met derden, een toekomstig gerichte installatie en meer. Meer weten over ons maatwerk verduurzamingsadvies waarbij u met ons adviesrapport inzicht krijgt in energiebesparende maatregelen en subsidies? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!