Isolatie is vaak de eerste stap om de energie te besparen. Veel gebruikte materialen zijn glaswol en steenwol. Beide isolatiematerialen worden gebruikt voor daken, muren en vloeren. Maar wat zijn de verschillen en voor welk materiaal moet ik kiezen?
Wat is glaswol?
Glaswol is een isolatiemateriaal gemaakt van zand en gerecycled glas. Glaswol is verkrijgbaar als deken en is kwalitatief sterk. Ook is het zeer brandveilig,
volledig recyclebaar en voordelig. Daarnaast heeft glaswol een lange levensduur en is daardoor duurzaam in gebruik. Glaswol heeft een iets hogere isolatiewaarde dan steenwol. Het materiaal is flexibel en gemakkelijk mee te werken. Een nadeel is dat glaswol niet vochtbestendig is.
Wat is steenwol?
Net als glaswol is ook steenwol een minerale wolsoort. Het isolatiemateriaal is vervaardigt uit steensoorten zoals basalt of diabaas dat bij een hoge temperatuur is gesmolten. Steenwol is eveneens verkrijgbaar als dekens of platen en is zeer sterk. De brandveiligheid doet niet onder ten opzichte van glaswol en ook dit materiaal is volledig recyclebaar en heeft een lange levensduur (zelfs iets langer dan glaswol).
In tegenstelling tot glaswol is steenwol echter iets minder makkelijk om mee te werken doordat het stugger is en moeilijker te buigen. Hoewel steenwol duurder is dan glaswol is het nog altijd een goedkope oplossing met een uitstekkende isolatiewaarde voor zowel thermische als akoestische isolatie.
Glaswol of steenwol, wat moet ik kiezen?
Welk materiaal is het beste om te gebruiken? Voor het isoleren van muren, schuine daken of onder houten vloeren vanuit de binnenzijde van de woning is glaswol een geschikt materiaal. Tevens is de isolatiewaarde uitstekend en is het de meest voordelige oplossing. In het geval van spouwmuren, daken en vloeren kan steenwol ook een goed alternatief zijn. De levensduur is langer en het materiaal is vochtbestendig. Kortom, is de kans op vocht aanwezig? Kies dan voor steenwol. In iedere andere situatie volstaat glaswol.
Energie besparen door isoleren
Als onafhnakelijk adviesbureau helpen wij u op weg met het verlagen van uw energierekening of het verbeteren van uw energielabel. Wilt u een advies op maat voor uw
woning of
bedrijfspand? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag het maatwerk adviesrapport
aan om inzicht te krijgen in de energiebesparende maatregelen en subsidies en regelingen.
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!