Blogopmaak

Wat is een SCIOS Scope 12-keuring? (en is dit verplicht?)

Investeren in zonnepanelen is tegenwoordig aantrekkelijker dan ooit. De hoge energieprijzen zorgen voor een korte terugverdientijd en de waarde van een woning of bedrijfspand neemt toe. Maar er komt meer bij kijken dan je wellicht zult denken. Goede afspraken over garanties bijvoorbeeld. Maar ook een SCIOS Scope 12 keuring. Wat is dit? En is het verplicht?

Wat is een SCIOS Scope 12 keuring?

De populariteit van zonnepanelen heeft ook nadelen. Een verkeerde installatie kan brand veroorzaken. Door te kiezen voor een gecertificeerde installateur beperk je de risico's tot brand of schade door stormen. Sinds 2020 is er een certificering om schade als gevolg van een slechte installatie te voorkomen. Deze certificering genaamd SCIOS Scope 12 komt voort uit een groeiende vraag vanuit verzekeraars en experts. Volgens deze partijen is er behoefte aan een technische kwaliteit- en veiligheidskeuring van zonnestroominstallaties door gecertificeerde bedrijven. 

Waar kijkt men naar tijdens een inspectie?

Het is absoluut aan te raden om een Scope 12 keuring uit te laten voeren door een onafhankelijk en gecertificeerd bedrijf na de installatie van zonnepanelen. Veel verzekeraars stellen een dergelijke periodieke keuring zelfs verplicht om aan te tonen dan de veiligheid gewaarborgd is.
 
Tijdens de inspectie zal een visuele inspectie plaatsvinden. Hierbij kijkt men naar de veiligheid van de installatie, waaronder de montage en de bekabeling. Ook de hellingshoek van de PV panelen zal worden beoordeeld en de stroomspanning zal worden gemeten. Daarnaast wordt er gekeken naar aanwezige beschadigingen en of het elektrisch materieel in overeenstemming is met de installatie-eisen. Ook worden de noodzakelijke tekeningen bekeken.

Naast een visuele inspectie zal de inspecteur de installatie ook aan een meting ondervinden. Hierbij kijkt men of de installatie voldoen aan de eisen met betrekking tot:

  • Beschermingsleidingen en hun verbindingen;
  • Circuitimpedantie van het stroomstelsel;
  • De aardverspreidingsweerstand van de aardelektrode;
  • Isolatieweerstand van elk gedeelte van de installatie;
  • De veilige scheiding van stroomketens;
  • Een correctie werking van de aardlekbeveiligingen;
  • Een correctie werking van de schakelende beveiligingstoestellen tegen overstroom;
  • Een correctie werking van de beveiligingstoestellen tegen hoge temperatuur;
  • Een correctie werking van de veiligheidsketens;
  • De deugdelijkheid van de verbindingen.

Scope 12 keuringsrapport

De inspecteur zal na afloop van de keuring een rapportage opstellen. In deze rapportage staan de bevindingen en wordt vermeld of de installatie aan de veiligheidseisen voldoet. Als dit niet het geval is dan vindt een tweede inspectie plaats nadat de openstaande punten zijn opgelost door de installateur of leverancier. Na een eventuele tweede inspectie zal de inspecteur een compleet rapport van de goedkeurde installatie aanbieden. Deze kan worden gebruikt voor de verzekeraar. Een verzekeraar kan ook een periodieke keuring eisen. Hierbij zal tijdens een inspectie worden gekeken naar eventuele gebreken en de conditie van de installatie. Ook deze bevindingen worden vermeld in een rapportage.

Is een Scope 12-inspectie verplicht?

Vooralsnog is een SCIOS Scope 12 inspectie niet verplicht. Desalniettemin is het wel een veelvoorkomende eis vanuit de verzekeraar. Een Scope 12 keuring kan een hoop schade voorkomen. Wij adviseren om altijd een Scope 12 keuring te laten uitvoeren na de installatie van uw zonnepanelen. Een overzicht van de gecertificeerde bedrijven die een Scope 12 keuring kunnen uitvoeren is te vinden via dit overzicht

Energierekening verlagen

Het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand zorgt voor een lagere energierekening en een hogere marktwaarde van uw pand. Toch zijn er veel belangrijke punten om op te letten. Een onafhankelijk advies helpt u om inzicht te krijgen in de meest rendabele maatregelen, de subsidies en de belangrijke punten. 

Onze ervaren adviseurs helpen u graag op weg met een onafhankelijk verduurzamingsrapport voor uw woning of bedrijfspandMet dit maatwerk adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, een stappenplan, de geschatte investeringskosten, terugverdientijden, energiebesparingen en onderzoeken we zelfs welke subsidies en regelingen voor u gelden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: