Hoe zit dat met garantie op zonnepanelen en omvormer?
Een deugdelijke montage van de zonnepanelen is van groot belang voor maximale opbrengst en de veiligheid. Door de populariteit stijgt het aantal aanbieders van zonnepanelen. Een belangrijke factor tijdens de zoektocht naar een geschikte partij is de garantie op de zonnepanelen, omvormer en installatie. Hoe zit dat precies? En waar moet ik op letten?
Vermogens- en prestatiegarantie
Allereerst is het raadzaam om te kiezen voor een leverancier die PV-panelen met vermogensgarantie levert. Door de invloed van weersomstandigheden en ouderdom wekken de zonnepanelen in de loop van de jaren minder op. Vermogensgarantie wil zeggen dat de panelen ook na een bepaalde tijd nog een minimaal vermogen moeten leveren. Hierdoor ben je verzekerd van een bepaalde opbrengst.
Een lineaire (prestatie) garantie op zonnepanelen beschrijft daarnaast voor elk jaar de minimale prestatie van de zonne-energie-installatie. Dit biedt zekerheid over de te verwachten opbrengst van de installatie en zorgt daarmee voor een maximale investeringsbescherming.
Fabrieksgarantie zonnepanelen en omvormer
Op de offertes van aanbieders zijn vaak verschillende garanties te vinden. Ook de fabrieksgarantie op de zonnepanelen en omvormer staat vaak vermeld. Gemiddeld is de fabrieksgarantie ongeveer 10 jaar. Om te voorkomen dat een leverancier failliet gaat en niet meer kan voldoen aan de garantieverplichtingen is het raadzaam om te kiezen voor een gerenommeerde leverancier, bij voorkeur uit Europa vanwege de strengere garantie eisen.
Garantie op de installatie
Wellicht de belangrijkste garantie betreft de garantie op de installatie. Het kan voorkomen dat een installatie niet correct is uitgevoerd. Kies daarom altijd voor een partij met minimaal 2 jaar installatie garantie. Bespaar niet op de installatie en kies voor een goed aangeschreven en gerenommeerde installateur. Ook een installateur kan stoppen of failliet gaan, wil je daarom maximale zekerheid? Kies dan voor een installateur die is aangesloten bij een garantiefonds. Deze neemt de garantieverplichtingen van de installateur over. Een voorbeeld is
Stichting Garantiefonds Zonne Energie of
Stichting Garantiefonds ZonZeker.
Energierekening verlagen
Meer weten over de energiebesparende maatregelen voor uw
woning of
bedrijfspand? Met ons
maatwerk adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, een stappenplan, de geschatte investeringskosten, terugverdientijden, energiebesparingen en onderzoeken we zelfs welke subsidies en regelingen voor u gelden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend voorstel.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!