Hoe kan ik het soort glas in mijn ramen herkennen?
Het vervangen van de beglazing is een van de meest effectieve manieren om een woning aangenamer te maken en de energiekosten te verlagen. Er zijn verschillende soorten beglazing, waaronder HR++ glas, triple glas en vacuümglas. Om te ontdekken wat er mogelijk is moet u eerst weten welk glas er nu in de kozijnen zit. In dit artikel leggen we uit hoe u snel kunt herkennen welke beglazing u heeft.
Welk glas zit in mijn ramen?
De makkelijkste beglazing om te herkennen is enkel glas. Enkel glas bestaat namelijk uit één glasplaat. Dit kunt u het beste controleren op het punt waar het glas samenkomt met het kozijn. Dubbelglas is te herkennen aan de dubbele glasplaat met vaak een aluminium strip tussen de platen. Echter is HR+ of HR++ beglazing ook voorzien van een aluminium strip. Om erachter te komen of het gaat om dubbelglas of HR glas zijn er een aantal handige trucjes.
Op de aluminiumstrip tussen de glasplaten staat vaak een codering. In het geval van HR, HR+ of HR++ glas is de code aangevuld met 'HR', 'HR+' of 'HR++'. Als er niets bijstaat is de kans groot dat het gaat om regulier dubbelglas.
Een andere optie om te ontdekken of u HR-glas heeft is door een aansteker ongeveer 5 centimeter voor het raam te houden. Als de weerspiegeling van de vlammetjes dezelfde kleur hebben dan heeft u dubbelglas. Als het tweede of derde vlammetje een andere kleur heeft, zoals blauw of roze, dan is het HR-glas. U kunt alleen niet zien of het gaat om HR, HR+ of HR++ glas.
Beglazing wel of niet vervangen?
Heeft u nog ramen met enkelglas of dubbelglas? Dan is het absoluut aan te raden om dit te vervangen. Hierbij geldt het advies om de beglazing in de ramen te vervangen voor HR++, tripleglas of vacuümglas. HR++ is de goedkoopste optie. Vacuümglas heeft de beste isolerende werking maar is een stuk duurder dan de andere opties. Kiest u voor nieuwe kozijnen? Ga dan direct voor triple glas. Dit maakt uw woning toekomstbestendig en waardevast. Daarnaast bespaart u direct op energie en beperkt u geluidsoverlast.
Wilt u weten of het vervangen van de beglazing en andere energiebesparende maatregelen echt kunnen bijdragen aan het verlagen van uw energierekening? Laat dan een woninginspectie uitvoeren door een adviseur van
EP-Scan. In een helder
verduurzamingsrapport vertellen wij u hoe u kunt verduurzamen tegen minimale kosten, hoe snel u de maatregelen kunt terugverdienen en welke subsidies voor u gelden. Het advies is 100% onafhankelijk en zorgt direct voor lagere maandkosten!
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!