De voor- en nadelen van isolerende raamfolie op een rijtje
Het
vervangen van beglazing naar
HR-glas, tripleglas of vacuümglas is een uitstekende manier om een woning of bedrijfspand comfortabel te maken en te besparen op de energiekosten. Maar het is, ondanks de subsidie, een prijzige maatregel. Een alternatief is
isolerende raamfolie. Draagt deze maatregel echt bij aan een besparing? En welke voor- en nadelen kleven aan raamfolie? Wij zetten het op een rijtje.
Wat is isolerende raamfolie en werkt het echt?
Om de voordelen en nadelen van isolerende raamfolie op een rijtje te kunnen zetten leggen we eerst uit wat isolerende raamfolie precies is. Isolerende raamfolie, of isolatiefolie is een folie dat aangebracht kan worden aan de binnenkant van de ramen. Het isolatiefolie heeft een isolerende werking waardoor de isolatiewaarde van het raam toeneemt. Het folie werkt het beste op enkelglas of dubbelglas (thermopane).
Het is goed om te weten dat isolerende raamfolie geen volwaardig alternatief is voor het plaatsen van HR-glas, triple glas of vacuümglas. Isolatiefolie werkt prima om de isolatiewaarde te verbeteren maar deze waarde blijft een stuk lager dan wanneer de ramen worden vervangen.
De voordelen van isolerende raamfolie
Isolatiefolie toepassen op enkelglas of dubbelglas heeft een aantal voordelen. We hebben de voordelen op een rijtje gezet.
Isolerende raamfolie is een voordelige optie;
U kunt direct besparen op uw energiekosten;
Isolatiefolie is eventueel zelf aan te brengen;
Het folie is vrijwel onzichtbaar;
Het past op vrijwel iedere ruit;
Isolerende raamfolie mag ook worden toegepast bij monumentale panden
De nadelen van isolerende raamfolie
Kijkende naar de voordelen dan klinkt isolerende raamfolie als een uitstekende oplossing om de energierekening enigszins te verlagen zonder prijzige investeringen. Toch kent het folie ook de nodige nadelen, te noemen:
Niet geschikt voor HR+, HR++ of tripleglas;
Isolatiefolie heeft niet hetzelfde effect en dezelfde isolatiewaarde als HR-glas;
Het aanbrengen is tijdrovend en moet correct uitgevoerd worden
Een veelgehoord argument om geen isolatiefolie toe te passen is de kans op barsten of gesprongen ruiten. Uit onderzoek is gebleken dat isolatiefolie niet direct zal zorgen voor schade.
Zonwerende raamfolie kan daarentegen wel schade toebrengen. Dit geldt echter alleen in het geval van dubbelglas. Dit komt doordat de binnenste ruit warmer zal worden dan de buitenste ruit en er spanning ontstaat. Met als gevolg dat de ruit kan barsten. Toch geldt dit ook alleen voor zware zonwerende raamfolies. Wilt u zonwerende folie combineren met isolatiefolie? Dan is het raadzaam om de zonwerende folie aan de buitenzijde van de ruiten aan te brengen en u te laten informeren door een expert.
Energierekening verlagen
Wilt u weten of isolerende raamfolie en andere energiebesparende maatregelen echt kunnen bijdragen aan het verlagen van uw energierekening? Laat dan een woninginspectie uitvoeren door een adviseur van
EP-Scan. In een helder
verduurzamingsrapport vertellen wij u hoe u kunt verduurzamen tegen minimale kosten, hoe snel u de maatregelen kunt terugverdienen en welke subsidies voor u gelden. Het advies is 100% onafhankelijk en zorgt direct voor lagere maandkosten!
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!