Blogopmaak

5 manieren om je huis duurzaam te verwarmen

Het verwarmen van een woning is vaak een hoge kostenpost op de energierekening. Daarom is het belangrijk om te kijken naar duurzame manieren om een huis te verwarmen. Duurzame manieren om te verwarmen kunnen niet alleen helpen om geld te besparen maar ook minder uit te stoten en minder afhankelijk te zijn van energiemaatschappijen. In dit artikel beschrijven we vijf manieren om een woning op een duurzame manier te verwarmen.
 

1. Gebruik een warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht. Een warmtepomp is energiezuinig en daardoor minder of zelfs helemaal niet afhankelijk van aardgas. Warmtepompen zijn er in verschillende soorten. Van een hybride warmtepomp tot grond-warmtepompen. Voor vrijwel alle soorten warmtepompen kunt u profiteren van subsidie. Een warmtepomp draagt bij aan een fikse besparing op de energielasten, maakt een woning toekomstig bestendig en heeft een positieve invloed op het energielabel.

2. Gebruik infraroodverwarming

Infraroodverwarming maakt gebruik van elektriciteit om warmte te genereren. Hierdoor kunt u geld besparen en gebruikt u minder tot geen aardgas. Infraroodverwarming is mogelijk door infraroodpanelen te plaatsen. Veelal worden deze panelen toegepast in ruimtes waar die u op dat moment wil verwarmen, bijvoorbeeld een werkplek of zitgedeelte. In tegenstelling tot de centrale verwarming zal infraroodverwarming niet de hele ruimte verwarmen maar personen in de ruimte verwarmen.

3. Gebruik houtkachels

Hoewel houtkachels niet de meest duurzame manier zijn om een woning te verwarmen kunnen ze wel bijdragen aan een besparing op de energierekening. Hout wordt nog altijd gezien als een hernieuwbare grondstof, het is daarom duurzamer dan aardgas. Ook creëren houtkachels vaak een gezellige en huiselijke sfeer. Toch blijft het hout niet eeuwig branden en dat betekent dat het hout regelmatig moet worden aangevuld. Ook produceren houtkachels uitstoot, dit kan worden verminderd door te kiezen voor een houtkachel met hoog rendement. Een ander nadeel is dat houtkachels regelmatig onderhoud vereisen. Houtkachels zijn daarom niet voor ieder huishouden geschikt.

4. Gebruik pelletkachels

Net als houtkachels zijn pelletkachels een duurzame manier om een huis te verwarmen. Toch kent de pelletkachel ook de nodige nadelen. Ze zijn namelijk ook afhankelijk van 'brandstof', namelijk houtpellets. Ook zijn pelletkachels vaak duurder in aanschaf en is onderhoud vereist. Een pelletkachel vereist wel minder onderhoud dan een houtkachel, ook produceren ze minder uitstoot, wat beter is voor het milieu. 

5. Gebruik zonnepanelen

Omdat veel alternatieve manieren om een woning gebruik maken van elektriciteit in plaats van aardgas zal het elektraverbruik stijgen. Daarom is een duurzame verwarming pas echt duurzaam als u de benodigde energie zelf kunt opwekken. Dit is mogelijk door zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen zijn een uiterst duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit kan worden gebruikt voor de warmtepomp, infraroodpanelen of de elektrische vloerverwarming. Hierdoor kunt u zowel besparen op de kosten voor aardgas alsook voor elektriciteit. 

Elke situatie is anders

Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie anders is. Hierdoor is de ene maatregel beter geschikt voor uw woning dan de andere. Deskundig advies is daarom onmisbaar. Laat de mogelijkheden daarom onderzoeken door de ervaren adviseurs van EP-Scan. In een helder verduurzamingsrapport vertellen wij u hoe u kunt verduurzamen tegen minimale kosten, hoe snel u de maatregelen kunt terugverdienen en welke subsidies voor u gelden. Het advies is 100% onafhankelijk en zorgt direct voor lagere maandkosten!

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

U woning verduurzamen? Wij helpen u!

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 oktober 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 oktober 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 oktober 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: