Blogopmaak

Is verwarmen met infrarood panelen een goed alternatief?

Door torenhoge gasprijzen ontstaat de vraag naar een energiezuinig en voordeliger alternatief om woningen of bedrijfspanden te verwarmen. Het verwarmen middels infrarood panelen wint aan terrein. Maar is infraroodverwarming een goed alternatief? EP-Scan zocht uit wanneer infraroodpanelen een goed alternatief zijn.

Wat zijn infrarood panelen?

Een infrarood paneel of IR-paneel is vaak bevestigd aan de muur of het plafond en is een energiezuinig alternatief om gericht te verwarmen. Anders dan reguliere verwarming gebruikt een infrarood paneel stralingswarmte om te verwarmen. Reguliere verwarming verwarmt de lucht in een ruimte, dit noemt men convectieverwarming. Het voordeel van convectieverwarming is dat een volledige ruimte verwarmt kan worden. Dit geldt niet altijd voor infraroodverwarming. 

Infrarood panelen zijn geschikt om een bepaalde plek in een ruimte, bijvoorbeeld achter het bureau of een zithoek te verwarmen. Dit heeft als voordeel dat de temperatuur in de ruimte lager kan zijn en de specifieke plek toch aangenaam en comfortabel aanvoelt.

De voordelen van een infrarood paneel

IR-panelen gebruiken stroom en geen gas om te verwarmen. Daarnaast zijn de panelen relatief energiezuinig, zeker omdat een infraroodpaneel gericht verwarmt. De straling is, afhankelijk van het merk en type, ongeveer 3 meter. Het verwarmen van een ruimte met convectieverwarming kost veel gas, en dat is duur. Dankzij een IR-paneel kan de thermostaat lager of zelfs worden uitgeschakeld. Zit je bijvoorbeeld achter je bureau dan zal een infraroodpaneel uiterst geschikt zijn om te zorgen voor een aangename werkomgeving. Let wel, dat is wanneer je achter het bureau blijft zitten. De rest van de ruimte zal niet worden opgewarmd door het IR-paneel.

Uitzonderingen gelden voor zeer goed geïsoleerde huizen. Wanneer een woning geschikt is voor aardgasvrij wonen is deze in veel gevallen ook geschikt om volledige ruimtes te verwarmen met infrarood panelen. Echter geldt dat erg afhankelijk is van het type paneel, de isolatiewaarde en het oppervlakte van de ruimte. Door het toenemende stroomverbruik zijn zonnepanelen een welkome toevoeging.

De nadelen van een infrarood paneel

Voor reguliere woningen is infrarood verwarmen minder geschikt als hoofdverwarming. Buiten het bereik van het paneel is het immers niet op een gewenste temperatuur. Het is aan te raden om IR-panelen te gebruiken in combinatie met een bewegingssensor. Dit omdat een IR-paneel enkel een energiezuinig alternatief is wanneer deze ook als zodanig wordt gebruikt. Laat je de panelen aanstaan dan gaat veel elektriciteit verloren. Een bewegingssensor detecteert de aanwezigheid en springt dan pas aan. Normaal gesproken duurt het enkele minuten voordat een paneel begint met verwarmen.

Anders dan de 'oude' elektrische kachels is een infrarood paneel een stuk efficiënter. Er wordt geen spiraal gebruikt om te verwarmen maar een vlakke plaat die opwarmt tussen de 50 en 200 graden. Aan de achterzijde is het paneel voorzien van isolatie zodat zo min mogelijk warmte verloren gaat. De beste plek voor een infrarood paneel is aan het plafond.

Is verwarmen met een IR-paneel een goed alternatief?

Een IR-paneel heeft dus zowel nadelen als voordelen. Maar is het een goed alternatief? Dat is volledig afhankelijk van het type woning of bedrijfspand en het juiste gebruik van de infrarood panelen. We gaan toe naar een toekomst waarbij verwarmen middels elektriciteit de standaard is. Bij voorkeur door lokaal opgewekte groene stroom door zonnepanelen. IR-panelen gebruiken elektriciteit in plaats van gas en gelden dus als alternatief. Echter is infrarood dus lang niet altijd geschikt als hoofdverwarming en kost elektriciteit natuurlijk ook geld. 

Kijken we naar de vermindering van CO2 uitstoot dan is een warmtepomp in de meeste gevallen de beste oplossing. Deze bespaart tot 50% op de CO2 uitstoot. Ook ten opzichte van de ouderwetse elektrische kachels zijn infrarood panelen een goed alternatief. Deze ouderwetse elektrische kachels gebruiken veel elektriciteit en zijn dus erg onzuinig, de CO2 uitstoot is daarom zelfs hoger dan van een HR-ketel.

Is verwarmen met een IR-paneel een goed alternatief?

Een infrarood paneel is niet de enige energiebesparende maatregel die je energielasten flink  kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de beglazing, het plaatsen van zonnepanelen, of een douche-wtw. Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om de hoge energierekening fors te verlagen. Om onnodige investeringen te voorkomen is goed advies onmisbaar. Daarnaast is het goed om inzicht te krijgen in de subsidies en regelingen die beschikbaar zijn. 

Wij helpen je graag op weg om de mogelijke energiebesparende maatregelen in kaart te brengen en een opmaat stappenplan uit te werken. Dat doen we door een opname op locatie uit te voeren en een volledig verduurzamingsadvies uit te brengen. Daarin omschrijven we de mogelijke maatregelen, geschatte investeringskosten, terugverdientijden, energiebesparingen, kostenbesparingen en kijken we naar de subsidies en regelingen die voor jou gelden. Ook begeleiden we desgewenst met het vinden van de juiste uitvoerende partijen en het opstellen van een nieuw energielabel. Binnenkort eens kennismaken? Neem contact met ons op. 

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 oktober 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 oktober 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 oktober 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: