Gas besparen, kan de temperatuur van de cv-ketel lager?
Door de torenhoge energieprijzen zijn huishoudens en bedrijven een stuk zuiniger met het energieverbruik. Op het internet circuleren verschillende gratis tips om de energierekening omlaag te brengen. Een veel gehoorde tip is het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel. Maar kan dat wel zomaar? Wij zetten de feiten op een rijtje.
Kan de temperatuur van mijn cv-ketel omlaag?
Het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel heeft in principe geen negatieve gevolgen. Toch zijn er wel een aantal dingen om op te letten. De meeste huishoudens hebben een moderne HR-ketel. Met dergelijke cv-ketels is het mogelijk om twee temperaturen in te stellen, voor verwarmingswater en warm tapwater.
De standaard temperatuur instelling van het verwarmingswater is vaak 80 of 90 graden. Voor de meeste huishoudens is dit te hoog en is een temperatuur van 60 graden voldoende. Voor goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur zelfs naar 50 graden. Hiermee bespaar je behoorlijk op de energierekening.
De temperatuur voor warm tapwater staat ook vaak hoger ingesteld dan noodzakelijk. Met het verstellen van deze temperatuur moet je voorzichtiger zijn. De temperatuur van warmtapwater mag namelijk niet lager zijn dan 60 graden. Bij temperaturen lager dan 60 graden loop je de kans op legionellabesmettingen.
Kan ik mijn cv-ketel uitzetten?
Wie liever helemaal geen geld meer uitgeeft aan gas of langere tijd van huis is zet de cv-ketel al snel uit. Toch is dat niet aan te raden. Bij het uitschakelen van de cv-ketel loop je kans op bevroren leidingen en schimmelvorming in de leidingen, zeker met kouder weer. Door de temperatuur van verwarmingswater en warm tapwater lager in te stellen zul je flink besparen zonder de cv-ketel uit te schakelen.
Meer energie besparen
Het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel is slechts een tip om direct de gasrekening omlaag te brengen. De grotere energiebesparingen zijn mogelijk door het verduurzamen van je woning of bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een warmtepomp, isoleren, infraroodpanelen en het vervangen van de beglazing.
Wij helpen je graag op weg om de mogelijke energiebesparende maatregelen in kaart te brengen en een opmaat stappenplan uit te werken. Dat doen we door een opname op locatie uit te voeren en een
volledig verduurzamingsadvies
uit te brengen. Daarin omschrijven we de mogelijke maatregelen, geschatte investeringskosten, terugverdientijden, energiebesparingen, kostenbesparingen en kijken we naar de subsidies en regelingen die voor jou gelden. Ook begeleiden we desgewenst met het vinden van de juiste uitvoerende partijen en het opstellen van een nieuw energielabel. Binnenkort eens kennismaken? Neem contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!