Blogopmaak

Wat is het verschil tussen PIR en PUR isolatie?

Het isoleren van een woning of bedrijfspand is vaak de eerste stap om te verduurzamen. Meestal is het goed mogelijk om de spouwmuur, de vloer en het dak te isoleren. Met een goed geïsoleerde woning zijn de stookkosten lager, neemt het wooncomfort toe, stijgt de woningwaarde en u ontvangt subsidie. Kortom, alleen maar voordelen. Voor het isoleren van een woning of bedrijfspand bestaan verschillende mogelijkheden. Vandaag gaan we dieper in op de voor- en nadelen van PIR en PUR en bekijken we de verschillen.

Isolatiewaarde en lambdawaarde

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag 'wat is het verschil tussen PIR en PUR isolatie?' nemen we even een aantal vaktermen door. Een aantal termen zult u ongetwijfeld tegenkomen tijdens de zoektocht naar het juiste isolatiemateriaal. 

  • Rd-waarde: dit betreft de warmteweerstand van het isolatiemateriaal en geeft het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal aan. Hierbij geldt: hoe hoger de Rd-waarde, hoe minder warmte verloren gaat.
  • Rc-waarde: dit betreft de warmteweerstand van de totale constructie en geeft het isolerend vermogen van het bijvoorbeeld het isolatiemateriaal in combinatie met de dakpannen en houten balken aan. Ook hierbij geldt: hoe hoger de Rc-waarde, hoe minder warmte verloren gaat.
  • Lambdawaarde: deze waarde laat zien hoeveel warmte door het isolatiemateriaal gaat. Hierbij geldt: hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Wat zijn PIR isolatieplaten?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal te krijgen. Voor een vlak oppervlakte is de toepassing van isolatieplaten in veel gevallen de ideale oplossing. Hierbij maken we onderscheid tussen PIR isolatieplaten en PUR isolatieplaten.

PIR isolatieplaten worden vervaardigd van kunststofschuim en zijn opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur. Dit heeft als voordeel dat PIR uitstekend bestand is tegen vocht. PIR isolatie is uitsluitend beschikbaar in de vorm van isolatieplaten. Deze stevige platen van hard schuim zijn vaak geel van kleur en worden veel toegepast voor het isoleren van daken vanwege de hoge isolatiewaarde. 

De voordelen van PIR isolatieplaten:
  • De platen zijn licht en gemakkelijk om te snijden.
  • PIR platen hebben een hoge vochtbestendigheid en voorkomen vocht- en schimmelvorming.
  • De uitstekende isolatiewaarde hebben een gunstig effect op het energieverbruik.
  • Dankzij de goede isolerende werking zijn de platen dun, wat ten goede komt aan de ruimte.
  • PIR platen hebben een hoge brandveiligheid.
  • PIR platen hebben een lange levensduur.
De nadelen van PIR isolatieplaten:
  • Bij de installatie krijgt u te maken met naden, die kunnen zorgen voor koudebruggen. Deze dienen goed afgedicht te zijn met isolatietape.
  • PIR isolatieplaten zijn niet geschikt voor onder een houten vloer. Wel onder een betonvloer.
  • Het productieproces van PIR is niet heel milieuvriendelijk door het vrijkomen van schadelijke stoffen.
  • Het snijafval van PIR platen tijdens de installatie blijft gemakkelijk aan kleding plakken. Draag daarom altijd oude kleding tijdens de installatie.

Isolatiewaarde en kosten PIR isolatieplaten

Afhankelijk van de dikte kosten PIR platen ongeveer €30 per m² inclusief btw. Voor PIR isolatieplaten geldt een isolatiewaarde (Lambdawaarde) van 0,023 tot 0,026 W/Mk. Bij een dikte van 140 mm heeft PIR een Rd-waarde van ongeveer 6,35.

Wat zijn PUR isolatieplaten?

De meeste mensen kennen PUR in de vorm van PUR-schuim. PUR is echter ook verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten en heeft een betere isolatiewaarde dan schuim. PUR isolatieplaten worden vervaardigd van polyurethaan en bestaan uit twee vloeibare elementen (polyol en isocynaat) die zijn gemend. Hierdoor ontstaat een hard schuim.

De voordelen van PUR isolatieplaten:
  • De platen zijn licht en gemakkelijk om te snijden.
  • De uitstekende isolatiewaarde hebben een gunstig effect op het energieverbruik.
  • Dankzij de goede isolerende werking zijn de platen dun, wat ten goede komt aan de ruimte.
  • PUR platen zijn iets goedkoper dan PIR platen
  • PUR platen hebben een lange levensduur.
De nadelen van PIR isolatieplaten:
  • Bij de installatie krijgt u te maken met naden, die kunnen zorgen voor koudebruggen. Deze dienen goed afgedicht te zijn met isolatietape.
  • PUR isolatieplaten zijn niet geschikt voor onder een houten vloer. Wel onder een betonvloer.
  • Het productieproces van PUR is niet heel milieuvriendelijk door het vrijkomen van schadelijke stoffen.

Isolatiewaarde en kosten PUR isolatieplaten

Vaak worden PIR isolatieplaten gezien als de opvolger of verbeterde versie van PUR isolatieplaten. Desalniettemin blijven PUR isolatieplaten een geschikt alternatief. Afhankelijk van de dikte kosten PUR platen ongeveer €26 per m² inclusief btw. Voor PUR isolatieplaten geldt een isolatiewaarde (Lambdawaarde) van 0,022 tot 0,028 W/Mk. Bij een dikte van 140 mm heeft PUR een Rd-waarde van ongeveer 5,10.

Meer energie besparen

Het toepassen van isolatie zorgt direct voor een verlaging van de energierekening. Maar naast PIR en PUR isolatieplaten bestaan er nog veel meer soorten isolatiemateriaal. En heeft u ook gedacht ook andere energiebesparende maatregelen? Zoals zonnepanelen, een warmtepomp of het vervangen van de beglazing?

Om u op weg te helpen bieden wij u graag ons onafhankelijke maatwerk adviesrapport aan. Onze specialist voert een gebouwinspectie uit op locatie en brengt de huidige situatie in kaart. Vervolgens ontvangt u het adviesrapport met een op maat stappenplan en maatregelenpakket afgestemd op uw woning of bedrijfspand. We onderzoeken de voordeligste manier om zoveel mogelijk te besparen en de waarde van uw pand te laten toenemen. Ook onderzoeken we de subsidies en regelingen die voor u gelden. Meer weten of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem gerust contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

Energielabel monument
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Kantoorgebouw verduurzamen
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
DUMAVA subsidie schoolgebouw
door Simon ter Horst 4 maart 2025
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!
Toon meer artikelen
Share by: