Definitief prijsplafond voor gas en elektriciteit vastgesteld
Tijdens Prinsjesdag werd een reeks maatregelen geïntroduceerd om de pijn van de torenhoge energielasten te verzachten. Het zogenoemde prijsplafond is inmiddels definitief, dit kunnen we verwachten.
Wat is het prijsplafond voor energie?
Aanvankelijk zou de gasprijs maximaal 1,50 euro bedragen tot een maximum van 1.169 kubieke meter gas. Huishoudens met een hoger verbruik zouden voor het overige verbruik de prijs betalen die is afgesproken met de energieleverancier. Elektriciteit kreeg voorheen een maximum tarief van 0,70 euro tot 2.479 kilowattuur. Na stevige kritiek heeft het kabinet besloten het prijsplafond te verruimen.
Het definitieve prijsplafond omvat een vastgestelde gasprijs van 1,45 euro per kubieke meter
en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Het verbruikersplafond voor gas komt uit op 1.200 kubieke meter, de grens voor stroom staat vast op 2.900 kWh per jaar. Boven het plafond betalen huishoudens de afgesproken prijs met de energiemaatschappij.
Gemiddeld 190 euro per maand omlaag
Dat een maatregel niet kon uitblijven bleek uit eerdere berichten van onder andere energiemaatschappijen en netbeheerders. Ruim 1,2 miljoen huishoudens dreigden te worden afgesloten in december. Door het prijsplafond hoopt de overheid de pijn enigszins te verzachten. Desalniettemin blijft de vraag naar verduurzamen onverminderd hoog. Door de stevige stijging van de energieprijzen groeit de vraag van huishoudens om minder afhankelijk te worden van energiemaatschappijen.
Door het prijsplafond zou een gemiddeld huishouden een verlaging van ongeveer 190 euro per maand tegemoet kunnen zien. Dat is echter voor veel huishoudens slechts een doekje voor het bloeden. In sommige gevallen stegen de energielasten met een factor tien. Ook bedrijven ondervinden de nadelige gevolgen van de torenhoge tarieven.
Verduurzamen
De sabotage van de Russische Nord Stream gasleidingen tonen wederom aan hoe fragiel de energiemarkt eigenlijk is. Ondanks het prijsplafond is de kans groot dat de prijzen blijven toenemen. Niet alleen huishoudens met een hoger verbruik maar ook bedrijven moeten daarom rekening houden met een verdere stijging van de energierekening. Het blijft daarom noodzakelijk om op korte termijn woningen en bedrijfspanden te verduurzamen.
De adviseurs van EP-Scan helpen u graag om de eerste stappen te zetten bij het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Dankzij onze jarenlange ervaring en onze erkende adviseurs zijn wij in staat om een op maat
verduurzamingsrapport
voor uw pand op te stellen voor een vaste lage prijs. Met dit adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, de investeringskosten, terugverdientijden, besparingen en subsidies die voor u gelden. Meer weten of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!