Blogopmaak

Is een (hybride) warmtepomp verplicht?

Halverwege 2022 maakte Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, bekend dat de hybride warmtepomp de nieuwe norm zou worden en de traditionele cv-ketel gaat vervangen. Is het plaatsen van een warmtepomp door deze maatregel verplicht? En hoe zit dat als de huidige cv-ketel aan vervanging toe is?

Wat is een hybride warmtepomp?

Om de energietransitie te versnellen moeten woningen in Nederland op een zuinige en duurzame manier verwarmd worden. Tegenwoordig worden veel huizen nog verwarmd met aardgas. Veel nieuwbouwwoningen zijn daarentegen niet langer afhankelijk van gas. En ook onder de bestaande woningen zien we een duidelijke trend, namelijk de hybride warmtepomp.

Maar wat is dat eigenlijk, een hybride warmtepomp? Een hybride warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en werkt samen met de cv-ketel om de woning te verwarmen. Omdat een warmtepomp werkt op stroom verbruik je minder gas en dat is gunstiger voor het klimaat en de portemonnee. 

Hybride warmtepomp de standaard vanaf 2026

Ondanks het feit dat de hybride warmtepomp steeds meer terrein wint in Nederland wil de overheid dit proces versnellen door de hybride warmtepomp als de standaard aan te merken. Daarom zal de hybride warmtepomp de nieuwe minimum standaard worden vanaf 2026 om woningen te verwarmen. Op dit moment is een warmtepomp nog niet verplicht. Maar voor huishoudens die na 1 januari 2026 de cv-ketel laten vervangen zijn verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te installeren. 

Zijn er alternatieven voor de hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp is een goede eerste keuze om minder afhankelijk te worden van aardgas, de energierekening te laten dalen en het energielabel van het huis te verbeteren. Toch zijn er ook alternatieven. Woningeigenaren die willen uitwijken naar een volledig elektrische warmtepomp vallen ook binnen de wetgeving. Als de woning binnen afzienbare tijd de mogelijkheid krijgt om zich aan te sluiten op stadsverwarming of blokverwarming dan geldt dit eveneens als alternatief. Dit is bijvoorbeeld het geval voor wijken die van het gas af gaan en zich aansluiten op het warmtenet.

Uitzonderingen hybride warmtepomp verplichting

Wanneer een hybride warmtepomp of de alternatieven niet mogelijk zijn voor de woning geldt er een uitzondering. Ondanks deze uitzondering stelt de wet voorlopig dat er toch gezocht zal moeten worden naar een duurzaam alternatief om de woning te verwarmen. Het is nog onduidelijk wat de consequenties zullen zijn voor woningen die niet verwarmd kunnen worden middels een hybride warmtepomp. 

Verduurzamen

Hoewel 2026 nog ver weg lijkt is het verstandig om de installatie van een hybride warmtepomp te overwegen wanneer de huidige cv-installatie aan vervanging toe is of u simpelweg het gasverbruik wilt verminderen. Verduurzamen is niet alleen goed voor een lagere energierekening maar ook een hogere WOZ-waarde en meer wooncomfort. Er zijn echter veel mogelijkheden om te verduurzamen en in het doolhof van opties is het lastig om te bepalen welke maatregel het meeste rendement heeft en zicht snel terugverdiend. Daarom is een deskundig advies onmisbaar.

De adviseurs van EP-Scan helpen u graag om de eerste stappen te zetten bij het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Dankzij onze jarenlange ervaring en onze erkende adviseurs zijn wij in staat om een op maat verduurzamingsrapport voor uw pand op te stellen voor een vaste lage prijs. Met dit adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, de investeringskosten, terugverdientijden, besparingen en subsidies die voor u gelden. Meer weten of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: