Ondanks het
prijsplafond heeft gasbesparing nog het meeste effect op de portemonnee. Iedere kubieke meter die je immers niet verbruikt hoef je ook niet te betalen.
De temperatuur van de cv-ketel verlagen
is een goede eerste stap. Maar er zijn meer manieren om voordelig en snel het gasverbruik terug te dringen. Een van deze manieren is het plaatsen van radiatorfolie. Hoeveel je hiermee kunt besparen lees je in dit artikel.
Wat is radiatorfolie?
Nog altijd worden de meeste woningen in Nederland verwarmd met radiatoren. Door de radiatoren stroomt heet water dat wordt verwarmd in de cv-ketel. De radiator straalt vervolgens de warmte af en zorgt zodoende voor een aangename temperatuur in de ruimte waar de radiator geïnstalleerd is. De warmte wil je het liefst centraal in de ruimte krijgen. Doordat de meeste radiatoren tegen buitenmuren geplaatst zijn gaat veel warmte verloren aan de kant van de buitenmuur. Dat is zonde, de buitenmuren worden opgewarmd en geven deze kostbare warmte weer af aan de buitenlucht.
Om dit tegen te gaan is er een zeer effectieve en voordelige oplossing, namelijk radiatorfolie. Radiatorfolie is een soort zilverfolie die men plaatst tegen de buitenmuur achter de radiator of aan de achterzijde van de radiator. Het folie reflecteert de warmte die afkomstig is van de radiator. Hierdoor gaat minder warmte verloren aan de buitenmuur en reflecteert de warmte terug de kamer in. Door radiatorfolie toe te passen kan, afhankelijk van het soort radiatorfolie, 75 tot 95 procent minder warmtestraling verloren gaan.
De voordelen van radiatorfolie
Het effect van radiatorfolie is simpel. Doordat de warmte die anders afgegeven wordt aan de buitenmuur nu terug de kamer in straalt treed er minder warmteverlies op en hoef je minder gas te verbruiken om de ruimte op temperatuur te krijgen en te houden. Radiatorfolie kost gemiddeld tussen de 18 en 23 euro per vierkante meter. Radiatorfolie die direct aan de achterkant van de radiator wordt geplaatst heeft het meeste effect.
De voordelen van radiatorfolie op een rijtje:
✓
Goedkoop in aanschaf;
✓
Direct besparen op gasverbruik;
✓
Beperkt warmteverlies tot 95 procent;
✓
Ruimtes zijn sneller op temperatuur;
✓
Korte terugverdientijd van enkele dagen;
✓ Gemakkelijk zelf aan te brengen
Hoeveel gas bespaar je met radiatorfolie?
Maar hoeveel besparing op het gasverbruik levert het plaatsen van radiatorfolie nou daadwerkelijk op? Welnu, de grootste besparing is merkbaar bij woningen die slechter zijn geïsoleerd. Daar kan men rekening houden met een besparing van 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Voor goed geïsoleerde woningen betreft de besparing ongeveer 5 m3 gas per vierkante meter radiatorfolie.
Staat de radiator voor het raam dan is de besparing nog een stuk hoger. In het geval van enkelglas loopt dit op tot 50m3 per vierkante meter radiatorfolie en in het geval van dubbelglas is dat grofweg de helft. Plaats je dus 1 vierkante meter radiatorfolie bij een radiator voor een ruit met enkelglas en heb je een gasprijs van 3,00 euro per m3 dan is de besparing 150,00 euro per jaar!
Meer gas besparen
Het plaatsen van radiatorfolie is een uitstekende eerste stap om het gasverbruik terug te dringen. Maar er bestaan nog veel meer maatregelen om het energieverbruik voordelig en snel te reduceren. In veel gevallen zijn er subsidies beschikbaar voor woningeigenaren en bedrijven om hun gebouw te verduurzamen. Maar waar begin je?
De adviseurs van EP-Scan helpen u graag om de eerste stappen te zetten bij het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Dankzij onze jarenlange ervaring en onze erkende adviseurs zijn wij in staat om een op maat
verduurzamingsrapport
voor uw pand op te stellen voor een vaste lage prijs. Met dit adviesrapport krijgt u inzicht in de mogelijke maatregelen, de investeringskosten, terugverdientijden, besparingen en subsidies die voor u gelden. Meer weten of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!