Door de torenhoge prijzen voor energie nemen huishoudens en bedrijven hun energiecontract onder de loep. Daarbij stuit men, behalve de kosten voor stroom en gas, ook op andere kostenposten. Eén daarvan is de Opslag duurzame energie, of afgekort ODE. Wat betekent dit en waarom betaal ik deze opslag?
Wat is de Opslag duurzame Energie (ODE)?
De overheid heft belastingen over energie in de vorm van Energiebelasting. Met deze belasting wil de overheid stimuleren om bewuster om te gaan met stroom en gas. Maar naast deze belasting is er sinds 2013 nog een heffing, de zogenoemde Opslag duurzame energie (ODE). Om investeringen in duurzame energie, duurzame woningen en duurzame bedrijfspanden aan te moedigen zijn er verschillende subsidies beschikbaar. De overheid betaalt deze subsidies uit de opbrengsten van de Opslag duurzame energie (ODE). Onder ander de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) wordt gefinancierd door de Opslag duurzame energie.
Waarom betaal ik de Opslag duurzame energie?
Nederland heeft zich toegelegd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met tenminste 55% ten opzichte van 1990. Ook streeft de EU ernaar dat in 2023 minimaal 23% van de in Europaopgewekte energie duurzaam moet zijn. Om deze doelstelling te halen stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie, waaronder het verduurzamen van een gebouw. De subsidiebedragen die de overheid hiervoor beschikbaar stelt worden door alle huishoudens en bedrijven in Nederland betaalt in de vorm van Opslag duurzame energie.
De hoogte van dit bedrag is overigens niet voor iedereen gelijk maar afhankelijk van het jaarlijkse verbruik. Een huishouden dat minder verbruikt zal daarom minder ODE betalen dan een huishouden met een hoger energieverbruik.Het bedrag van de toeslag geldt per kWh elektriciteit en per m³ aardgas en betaal je aan de energiemaatschappij. Deze draagt het vervolgens weer af aan de Belastingdienst. De ODE is regelmatig in opspraak gekomen doordat ook over de ODE 9% BTW betaalt dient te worden. Belasting over belasting dus.
Hoe betaal ik minder Opslag duurzame energie?
Belasting betalen is voor niemand een leuke aangelegenheid. Zeker wanneer het besef doordringt dat huishoudens en bedrijven extra belasting betalen om subsidies voor andere huishoudens en bedrijven te financieren. Maar hoe betaal je minder ODE, en Energiebelasting? Door minder te verbruiken natuurlijk. Heeft u jarenlang ODE en Energiebelasting afgedragen? Dan is het nu de hoogste tijd om de rollen om te draaien en te profiteren van de verschillende subsidies en regelingen voor energiebesparing en verduurzaming. Maar waar begin je?
Het enthousiaste team van EP-Scan helpt u graag op weg. Wij brengen in kaart welke energiebesparende maatregelen het meeste rendement hebben en onderzoeken de subsidies en regelingen die voor u gelden. Het
verduurzamingsadvies beschrijven we in een rapport op maat. Uiteraard geven we inzicht in de terugverdientijden, energiebesparingen, kostenbesparingen en investeringskosten per geadviseerde maatregel en helpen we u met een handig stappenplan en begeleiding. Vraag een vrijblijvend voorstel aan voor uw woning of bedrijfspand.
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!