Blogopmaak

Hoge energierekening werknemers, dit kun je doen als werkgever

Met de winter in aantocht doen mensen er alles aan om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Door de torenhoge energiekosten in combinatie met duurdere boodschappen en brandstofkosten zien steeds meer Nederlanders hun salaris als sneeuw voor de zon verdwijnen. Veel werkgevers willen hun werknemers financieel tegemoet komen. Hoewel er mogelijkheden zijn om personeelsleden de helpende hand te bieden is goed onderzoek cruciaal om extra belastingen te voorkomen. Wat u als werkgever kunt doen leest u in dit artikel.

Werknemers helpen met de energierekening

Steeds meer bedrijven overwegen om werknemers financieel te helpen om de hoge energielasten te compenseren. Toch kan zomaar extra geld uitkeren aan personeelsleden een bedrijf duur komen te staan. De Belastingdienst ziet een eenmalige of periodieke vergoeding namelijk als loon. Een werknemer moet hier loonbelasting over betalen en de werkgever is verplicht om onder andere werknemersverzekeringen en werkgeversheffing af te dragen aan de fiscus. De netto vergoeding die een werkgever wil uitkeren aan een werknemer is hierdoor fors lager.

  • Een financiële compensatie voor hoge energiekosten kan grote gevolgen hebben voor een werkgever en werknemer door extra belastingen.

Daarnaast is het goed mogelijk dat de financieel compensatie negatieve gevolgen heeft voor de werknemer. De Belastingdienst ziet de vergoeding namelijk als loonstijging. Dit heeft mogelijk invloed op de huurtoeslag, zorgtoeslag of andere toeslagen die een werknemer ontvangt. Hierdoor kan een werknemer netto minder overhouden dan voor de energiecompensatie.

Tegemoetkoming werknemers hoge energierekening

Gezondheidsklachten door hoge energierekening

Uit onderzoek is gebleken dat de hoge energierekening en geldproblemen een grote invloed heeft op de prestaties van een medewerker. Men is minder productief en kampt met concentratieproblemen. Dit kan leiden tot andere klachten en ziekteverzuim. Verschillende instanties adviseren daarom actief om het gesprek aan te gaan met medewerkers. Als een werknemer zich veilig voelt om over hoge energielasten of geldproblemen te praten kan dit ziekteverzuim voorkomen, iets wat een werkgever veel geld kan besparen.

Energiecompensatie via de werkkostenregeling (WKR)

Hoewel een financiële compensatie juist een tegenovergesteld effect kan hebben zijn er toch voldoende mogelijkheden voor werkgevers om werknemers te helpen. Bijvoorbeeld door een energiecompensatie onder de werkkostenregeling (WKR) te schalen. Hierdoor hoeft een werknemer geen loonbelasting af te dragen. De hoogte van het salaris blijft gelijk waardoor er geen gevolgen zijn voor eventuele toeslagen. Ook sportschoolabonnementen en kerstpakketten kunnen via de WKR worden uitgekeerd. 

Om onbelaste vergoedingen te kunnen uitkeren moet het totale bedrag wel onder de vrije ruimte blijven. Dit wordt berekend op basis van het salaris van alle medewerkers samen. Voor 2022 geldt een vrije ruimte van 1,7 procent bij de eerste € 400.000. Voor vergoedingen boven de grens moet 80% belasting worden afgedragen door de werkgever.

Help medewerkers met energiebesparing

Een energiecompensatie via de WKR kan een werknemer op korte termijn helpen. Maar de aanhoudende hoge prijzen voor gas en elektriciteit keren ook in het nieuwe jaar terug. Daarnaast merken bedrijven zelf ook de nadelige gevolgen van de hoge energielasten. Om geldproblemen en een hoog ziekteverzuim in het nieuwe jaar te voorkomen is het verstandig om een toekomstbestendige oplossing te bieden. Overweeg daarom als werkgever om werknemers te helpen met energiebesparing en het verduurzamen van hun woning. 

Door werknemers een verduurzamingsrapport door een onafhankelijk deskundige aan te bieden worden de energiebesparende maatregelen in kaart gebracht. Ook wordt inzichtelijk gemaakt van welke subsidies en regelingen een werknemer kan profiteren en worden de financieringsmogelijkheden vermeld. Niet alleen zorgt het verduurzamen van een woning voor een blijvend lagere energierekening, ook stijgt de woningwaarde en neemt het wooncomfort toe. 

EP-Scan helpt dagelijks bedrijven en woningeigenaren met onafhankelijk advies op maat. Ook helpen wij met het vinden van geschikte uitvoerders en stellen we energielabels op. Dankzij onze landelijke dekking en ervaren team bieden wij vaste lage prijzen en helpen wij snel en vakkundig. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf of uw medewerkers, of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Bel ons 085 - 016 2050

Plan een gratis en vrijblijvende kennismaking

Laat een bericht achter en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: