Blogopmaak

Wat is het verschil tussen serie en parallel geschakelde zonnepanelen?

Een zonnepanelen installatie kan zowel serie als parallel worden geschakeld. Wanneer u zonnepanelen overweegt wilt u weten welke optie het meest geschikt is in uw situatie. Daarom leggen we in dit artikel de verschillen uit en bekijken we de voor- en nadelen van beide opties.

Het verschil tussen serie- en parallelschakeling

In het geval van serie geschakelde zonnepanelen zijn alle panelen aan elkaar aangesloten en verbonden aan één omvormer. De stroom zal van het ene onderdeel aan het andere onderdeel worden afgegeven. Een dergelijke installatie is het beste te vergelijken met een snoer kerstlampjes. De stroom is over de gehele schakeling gelijk. De keerzijde is dat hierdoor de totale installatie zo sterk als het zwakste paneel. Heeft een paneel minder opbrengst door bijvoorbeeld schaduw dan heeft dit invloed op de hele installatie. 

Bij een parallelschakeling wordt elk paneel individueel geregeld, bijvoorbeeld door middel van optimizers of micro-omvormers. Indien een paneel minder opbrengst heeft of uitvalt dan heeft dit geen invloed op de overige zonnepanelen. Hierdoor is de totale opbrengst hoger.

De voor- en nadelen van serie- en parallelschakeling

Beide installaties hebben voor- en nadelen. Een serieschakeling is veelal goedkoper dan een parallelschakeling, er is immers minder materiaal nodig. Een serieschakeling kent ook nadelen. Wanneer één paneel minder opbrengt dan zullen alle andere zonnepanelen in de keten ook minder presteren en resulteert dit in een lagere opbrengst.

De voor- en nadelen van serie geschakelde zonnepanelen:
Lagere kosten door minder materiaal
Minder (warmte) verlies door hogere spanning
X Stroomsterkte hangt af van alle zonnepanelen

De voor- en nadelen van parallel geschakelde zonnepanelen:
Hogere opbrengst door afzonderlijke panelen
Vaak een langere garantietermijn
Veelal monitoring per paneel mogelijk 
Prijziger dan een serieschakeling

Welke oplossing is geschikt voor mijn dak?

Welke installatie het beste past bij uw dak is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dakoppervlakken en schaduw van objecten en het budget. Om inzicht te krijgen in de meest rendabele oplossing, en dat van vele andere energiebesparende maatregelen, is het verstandig om een deskundige in te schakelen voor onafhankelijk advies op maat.

Met een adviesrapport op maat van EP-Scan berekenen onze ervaren adviseurs de meest rendabele energiebesparende maatregelen, afgestemd op uw woning of bedrijfspand. Ook brengen we de subsidies en regelingen in kaart en ondersteunen wij in het uitvoeringstraject. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op of laat een bericht achter. 

Bel ons 085 - 016 2050

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat een bericht achter en wij nemen contact met u op.

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variërend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: