Kantoor aan huis, zijn mijn energiekosten zakelijk aftrekbaar?
Veel ondernemers
of freelancers
hebben een kantoor aan huis. Maar hoe zit dat eigenlijk met de energiekosten? Zijn de energiekosten zakelijk aftrekbaar
in het geval van een bedrijf aan huis? Wij zetten de belangrijkste punten en voorwaarden op een rijtje.
Werknemers helpen met de energierekening
Werk je vanuit huis dan kan het lonen om een deel van de energiekosten te laten betalen door uw bedrijf. U gebruikt immers elektriciteit om werkzaamheden uit te voeren en als zakelijke gebruiker kunt u de btw terugvorderen. Voor ondernemers met een thuiskantoor is het mogelijk om te profiteren van voordelen. Toch zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden.
Allereerst mag u enkel de btw terugvorderen over het zakelijke energieverbruik. Heeft u bijvoorbeeld een lasbedrijf aan huis dan kunt u het energieverbruik van het lasapparaat uitrekenen en daarover de btw terugvorderen. Een aanvullende voorwaarde is wel dat het apparaat op balans moet staan.
Zakelijk energieverbruik aan huis bepalen
Het kan soms lastig zijn om precies te bepalen hoeveel verbruik op jaarbasis als zakelijk aangemerkt kan worden. Een handige rekensom kan de uitkomst bieden. Met de onderstaande formule kun je de jaarlijkse zakelijke energiekosten gemakkelijk bepalen aan de hand van het jaarverbruik.
Formule zakelijk energieverbruik bepalen: Oppervlakte kantoorruimte aan huis in m2 / Totale oppervlakte van de woning in m2 * De jaarlijkse energiekosten.
Voorbeeld: Stel u heeft een woning van 120m2 waarvan u 20m2 als kantoorruimte gebruikt. Uw jaarlijkse energielasten zijn 1900 euro. 20 / 120 * 1900 = 316,66 euro. Over dit bedrag mag u de btw terugvorderen. Bent u als ondernemer vrijgesteld van btw aangifte? Dan komt u niet in aanmerking voor een btw-teruggave.
Energie besparen kantoor aan huis
Door de oplopende energielasten is het goed mogelijk dat uw bedrijf aan huis steeds meer betaald aan energiekosten. Het verduurzamen van uw woning draagt bij aan het verlagen van uw energierekening. Ook neemt de woningwaarde toe en kunt u profiteren van zakelijke en particuliere subsidies en regelingen. Wilt u ook een onafhankelijk verduurzamingsrapport ontvangen en inzicht krijgen in de mogelijkheden? Neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvend voorstel op maat.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!