Salderingsregeling zonnepanelen 2023, wat gaat er veranderen?
Met de salderingsregeling
is het mogelijk om opgewekte zonnestroom op jaarbasis te verrekenen met het verbruik. U krijgt voor het terugleveren
een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan het tarief dat u moet betalen aan uw energiemaatschappij per kilowattuur. De salderingsregeling zal de komende jaren worden afgebouwd. Wat gaat er veranderen in 2023?
Salderingsregeling zonnepanelen 2023
De overheid was van plan de saneringsregeling per 1 januari 2023 af te bouwen. Hierdoor zou u steeds minder kunnen salderen. Echter is dit plan opgeschoven tot 1 januari 2025. Kortom, in 2023 veranderen de regels niet. Dat wil zeggen dat u ook in het nieuwe jaar uw opgewekte zonnestroom kunt verrekenen met uw elektriciteitsverbruik. Wekt u meer op dan u gebruikt dan ontvangt u daarvoor ook een vergoeding. Deze ligt meestal lager dan uw elektriciteitstarief. Het kan daarom lonen om over te stappen naar een energiemaatschappij met een aantrekkelijk teruglevertarief.
Voorbeeld terugleveren (salderen) in 2023
Door de salderingsregeling kunt u gunstig elektriciteit terugleveren. U kunt de stroom namelijk 'wegstrepen' tegen uw verbruik. Bijvoorbeeld: u verbruik in een jaar 2.800 kWh. Uw tarief is 30 cent per kWh. Wekt u in dezelfde periode 2.800 kWh op door de zonnepanelen dan ontvangt u ook 30 cent per kWh terug. Hierdoor is uw stroom gratis. Wekt u in dezelfde periode 3.500 kWh op dan ontvangt u voor de overige 700 kWh ook een terugleververgoeding. Deze is meestal lager. Bijvoorbeeld 11 cent. Aan het einde van het jaar ontvangt u dan 700 x 0,11 = 77 euro.
Zijn zonnepanelen in 2023 nog interessant?
Jazeker, ook in 2023 zijn zonnepanelen een interessante maatregel om uw energierekening te verlagen. Zelfs wanneer u het elektriciteitsverbruik niet volledig kunt compenseren met de zonnepanelen. De verwachting is dat ook in het nieuwe jaar de stroomprijzen hoog blijven, zonnepanelen zijn daardoor snel terug te verdienen en leveren daarnaast een significante waardestijging van uw woning of bedrijfspand op. Hoewel de overheid de salderingsregeling per 2025 wil afbouwen kunnen zonnepanelen ook in de komende jaren uw energielasten fors verlagen.
Andere manieren om kosten te besparen
Er zijn talloze manieren om uw woning, winkelpand of bedrijfspand te verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor een lagere energierekening maar ook voor meer comfort en een hogere waarde van uw pand. Daarnaast kunt u profiteren van veel verschillende subsidies en regelingen. Toch kan het lastig zijn om te bepalen welke maatregelen echt rendabel zijn en welke maatregelen u op korte termijn kunt terugverdienen.
Daarom is het verstandig om advies in te winnen van een deskundige. EP-Scan helpt u daar graag bij. Onze ervaren adviseurs brengen de mogelijkheden in kaart en stellen een plan van aanpak op. Zo bent u verzekert van het beste advies en inzicht in de subsidies. Meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op of laat een bericht achter.
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!