Blogopmaak

Hoe wordt het energielabel voor mijn huis bepaald?

Een energielabel toont aan hoe energiezuinig een woning is en is verplicht in het geval van verkoop, verhuur of oplevering van uw woning. Het energielabel wordt bepaalt door een gecertificeerde energieprestatie-adviseur (EP-adviseur). Hoe dat werkt leest u in dit artikel.

Welk energielabel krijgt mijn woning?

Om een energielabel te kunnen bepalen wordt een woninginspectie uitgevoerd door de energieprestatie-adviseur. De adviseur gebruikt hiervoor de NTA8800 bepalingsmethode. In de daarvoor bestemde software zal de EP-adviseur bijvoorbeeld invullen wat het bouwjaar van de woning is, hoe goed de woning geïsoleerd is, welke materialen zijn gebruikt en welke beglazing aanwezig is. Ook wordt er gekeken naar de installaties, zoals de cv-ketel, een warmtepomp en zonnepanelen. De NTA8800, die sinds 1 januari 2021 van kracht is, is een Europese norm en is een stuk transparanter en accurater. Ook worden alle energielabels nu opgesteld volgens dezelfde methode.

Uiteindelijk zal het primaire fossiele energieverbruik worden vastgesteld in kWh/m² per jaar. Dit energieverbruik, in combinatie met het percentage van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld van de zonnepanelen) zal het uiteindelijke energielabel bepalen.

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld

Welke factoren hebben invloed op het energielabel?

De bepaling van het energielabel is erg gedetailleerd. Veel factoren hebben invloed op de hoogte van het energielabel. Het oppervlakte van de woning, het bouwjaar en het type woning spelen een rol. Ook de aanwezigheid van muur-, vloer-, en dakisolatie, het materiaal en de dikte van de isolatie hebben een grote invloed. Hierbij geldt: hoe beter de isolatie, hoe beter het energielabel. Dit is ook van toepassing op bijvoorbeeld de beglazing. Een woning met HR++ glas of triple glas scoort een stuk beter dan een woning met enkelglas. 

Heeft de woning energiezuinige installaties? Zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler dan is dit positief voor het energielabel. Alle kenmerken en installaties van de woning worden geïnspecteerd en ingevoerd. Dit resulteert in het energielabel. 

Is een energielabel voor een woning verplicht?

Ja, in Nederland is het verplicht om een geldig energielabel te hebben in het geval van oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Het energielabel geeft de nieuwe koper of huurder inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast is het verplicht om de labelklasse van een energielabel te tonen wanneer een woning te koop of te huur zal worden aangeboden via het internet of een makelaar. Het ontbreken van een energielabel kan zorgen voor een fixe boete. Vraag daarom tijdig een energielabel aan.

Kosten van een energielabel woning

De prijs van het energielabel is afhankelijk van het oppervlakte van de woning. EP-Scan stelt energielabels op vanaf slechts 265 euro exclusief btw. Wij rekenen geen voorrijkosten en altijd een vaste prijs. Hierdoor weet u precies waar u aan toe bent. Heeft u een energielabel nodig? Vraag deze gemakkelijk aan via onderstaande knop of neem contact met ons op via 085-0162050. Ook voor het verbeteren van het energielabel bent u bij ons aan het juiste adres.
Energielabel aanvragen

Energielabel nodig of het energielabel verbeteren?

Laat een bericht achter en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Energielabel monument
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Kantoorgebouw verduurzamen
door Simon ter Horst 17 maart 2025
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
DUMAVA subsidie schoolgebouw
door Simon ter Horst 4 maart 2025
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!
Toon meer artikelen
Share by: