Is een slimme meter goedkoper dan de traditionele meter?
In januari 2015 begonnen netbeheerders met het installeren van de slimme meter. De slimme meter is een digitale meter die het gas- en elektriciteitsverbruik van een woning kan bijhouden. De slimme meter kan op afstand worden uitgelezen door de netbeheerder en energiemaatschappij. Hiermee is de slimme meter de opvolger van de traditionele analoge meter waarbij men zelf de verbruikscijfers moest doorgeven. Sinds de introductie is er de nodige weerstand tegen de slimme meter. De voor- en nadelen behandelen we ditmaal niet, wel geven we antwoord op de vraag 'is de slimme meter goedkoper dan de traditionele meter?'
Is een slimme meter energiezuiniger?
De slimme meter is, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, niet heel slim. De digitale verbruiksmeter houdt bij hoeveel stroom en gas er verbruikt wordt. Een slimme meter heeft geen invloed op het verbruik of de energiezuinigheid van de woning of het bedrijfspand. Het is wel mogelijk om de slimme meter te koppelen aan een slimme thermostaat of een monitoringstool om meer inzicht te krijgen in het verbruik per verbruik of apparaat. Omdat de slimme meter in de basis niets meer is dan een meetinstrument zal deze niet bijdragen aan het besparen van energie.
Lagere energierekening met een slimme meter
Hoewel het niet mogelijk is om energie te besparen met een slimme meter is het wel mogelijk om te besparen op de elektriciteitskosten. Sinds 1 juli 2021 kunnen huishoudens met een traditionele analoge meter niet langer gebruik maken van het piek- en daltarief. Met dit zogenoemde dubbeltarief of hoog-laagtarief rekent de energieleverancier het verbruik van overdag en ‘s nachts apart af, mits dit is afgesproken in het energiecontract.
Het verbruik apart bijhouden is mogelijk door een Toonfrequent (TF) signaal. Per 1 juli 2021 is het echter niet langer mogelijk om gebruik te maken van het TF-signaal als er geen slimme meter aanwezig is. Ofwel, huishoudens en bedrijven met een traditionele analoge meter kunnen niet langer profiteren van het lagere daltarief, zelfs wanneer dit wel is afgesproken in hetenergiecontract. Met een slimme meter blijft het piek- en daltarief wel behouden.
Is een slimme meter aanvragen verstandig?
Vanuit financieel oogpunt is het verstandig om een slimme meter aan te schaffen indien deze nog niet aanwezig is. Dit kan via de netbeheerder. Een slimme meter is altijd gratis. Wilt u besparen op de energierekening dan heeft de installatie van een slimme meter geen invloed. In dat geval is het raadzaam om een duurzaamheidsadvies te laten opstellen door een deskundig adviseur. Dankzij een bezoek op locatie brengt de adviseur de huidige situatie van de woning of bedrijfspand in kaart en zal een verbeteradvies met energiebesparende mogelijkheden worden opgesteld.
De adviseurs van EP-Scan stellen een adviesrapport op aan de hand van de Europese NTA8800 richtlijnen. Dat wil zeggen dat er duidelijk in kaart gebracht wordt wat de positieve invloed is op het energielabel. Ook geeft het rapport inzicht in hoeveel energie u kunt besparen per maatregel, wat de investeringskosten zijn en hoe snel de maatregelen zich kunnen terugverdienen. Daarnaast worden de subsidies en regelingen in kaart gebracht die voor u gelden. Meer weten of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!