ISDE subsidie: Wat wijzigt er vanaf 1 januari 2024?
Ook in 2024 kunnen woningeigenaren en bedrijven opnieuw profiteren van de populaireInvesteringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Vanaf 1 januari 2024 is de ISDE subsidie weer beschikbaar. Wat wijzigt er in 2024? Wij zetten de veranderingen op een rijtje.
ISDE subsidie 2024 voor huiseigenaren
De ISDE is in 2024 beschikbaar voor zowel huiseigenaren als bedrijven. Het totale budget is verhoogd tot 600 miljoen euro. Eigenaren van koopwoningen kunnen subsidie aanvragen voor onder andere:
Isoleren (dak, vloer en spouwmuren)
HR-beglazing
(Hybride) warmtepomp
Zonneboiler
Inductiekookplaat
Aansluiting op het warmtenet
Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp en een kleine windmolen. Per 2024 komt de subsidie op zonnepanelen te vervallen.
Subsidie verduurzamen monumentale woning
Ook voor eigenaren van een monument zal de ISDE toegankelijker worden. Veel monumenten ondervinden de nadelen van een hoge energierekening en beperkingen bij het verduurzamen. Gelukkig komt daar verandering in. Zo worden de minimale isolatiewaarden voor monumenten per 1 januari 2024 versoepeld en komen er andere voorwaarden rondom het vervangen van de beglazing. Dit moet het eenvoudiger maken om een gemeentelijk- of Rijksmonument te verduurzamen.
Extra subsidie voor milieuvriendelijk isoleren
Bij het isoleren van een woning komt best veel kijken. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat 'zomaar isoleren' vaak niet mogelijk is. Woningeigenaren kregen te maken met de Wet Natuurbescherming, om eventuele vleermuizen in de spouwmuur te beschreven. Daarnaast worden woningeigenaren vaak onvoldoende geadviseerd over verschillende isolatiematerialen.
Om milieuvriendelijk isoleren aantrekkelijker te maken is het in 2024 mogelijk extra subsidie te ontvangen. De voorwaarde is dat u kiest voor zogenoemde 'biobased isolatiematerialen'. Denk hierbij aan hout, hennep en vlas. Dit zijn duurzaam geproduceerde materialen met een lagere milieubelasting. Laat u goed informeren over de mogelijkheden.
Subsidiebonus warmtepompen
Ook het onderdeel 'warmtepompen' gaat op de schop. Vanaf 2024 komen alleen warmtepompen met minimaal energielabel A++ in aanmerking voor de ISDE subsidie. Heeft een warmtepomp energielabel A+++ dan ontvangt u een subsidiebonus van 225 euro. De wijziging geldt voor warmtepompen met een thermisch vermogen tot 71 kW. Daarnaast zijn warmtepompboiler uitgezonderd van de wijziging.
Deskundig energieadvies
Er zijn talloze mogelijkheden om uw woning te verduurzamen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie, het vervangen van beglazing en ventilatie. Maar waar begint u? Welke energiebesparende maatregelen zijn écht rendabel? En hoe voorkomt u onnodige investeringen? Ons op maat gemaakte
verduurzamingsrapport helpt u bij het nemen van de eerste stap richting een duurzame en waardevaste woning en voorkomt onnodige investeringen.
Het analyseren van mogelijke energiebesparende maatregelen en bijbehorende subsidies vergt kennis en ervaring. Als toonaangevende partij op het gebied van vastgoedverduurzaming, biedt EP-Scan onafhankelijk verduurzamingsadvies, rapportages, onderzoek en begeleiding. Meer informatie of een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!