Subsidies isoleren schoolgebouw in 2024: start met verduurzamen
Om de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen, moeten schoolgebouwen verduurzamen. Dat betekent een gezonder binnenklimaat, een lager energieverbruik en minimale CO₂ -uitstoot. Steeds meer schoolbesturen gaan aan de slag en maken schoolgebouwen duurzamer, functioneler, toegankelijk en bovenal toekomstbestendiger. Isoleren is een belangrijke stap in het verduurzamingsproces. Maar hoe zit dat eigenlijk met subsidies?
Landelijke subsidie verduurzamen school
Goed nieuws! Er zijn diverse subsidies beschikbaar het isoleren van uw schoolgebouw. De voornaamste subsidieregeling is de populaire
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Dankzij deze subsidieregeling kunt u tot 40% van het investeringsbedrag terug krijgen. Dat geldt overigens niet alleen voor het isoleren, maar ook voor zonnepanelen, een warmtepomp, ventilatiesystemen, een
nieuw energielabel en
verduurzamingsadvies. Maar dat is nog niet alles: ook een groendak, een energiebeheersysteem, zonneboilers en batterijen komen in aanmerking. De volledige lijst van maatregelen kunt u
hier downloaden.
Voorwaarden subsidieregeling scholen
Om in aanmerking te komen voor de DUMAVA subsidie dient u de maatregelen uit te voeren op basis van een
verduurzamingsrapport. Dit verduurzamingsrapport omvat een deskundig onderzoek naar de mogelijke maatregelen, een begroting, een overzicht van de terugverdientijden en de subsidiemogelijkheden. Daarnaast kunt u alleen subsidie aanvragen als eigenaar van maatschappelijk vastgoed, waaronder schoolgebouwen.
Uw gebouw mag niet ouder zijn dan 2012 en u realiseert de verduurzamingsmaatregelen binnen 2 jaar na de subsidieverstrekking. Voor een integraal project geldt een termijn van 3 jaar. Ook mag u de subsidieregeling niet combineren met andere subsidieregelingen.
Let wel, de eerstvolgende ronde van de DUMAVA subsidie opent in april 2024. Wees op tijd, de voorgaande rondes werden binnen slechts een dag overtekend.
Regionale subsidie isolatie schoolgebouw
Naast landelijke subsidieregelingen gelden er in sommige gevallen ook regionale subsidieregelingen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Het is raadzaam deskundig advies in te winnen over de mogelijkheden voor uw gebouw. Informeer bij uw gemeente of provincie naar de subsidie- en financieringsmogelijkheden.
Daarnaast kunt u in veel gemeenten profiteren van subsidie op advies. Zo heeft
EP-Scan bijvoorbeeld een samenwerking met de
gemeente Arnhem, waarbij de kosten van een uitgebreid verduurzamingsrapport inclusief subsidieadvies voor 95% worden gesubsidieerd. Wilt u meer weten over de mogelijkheden in uw gemeente? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Hulp bij subsidies, regelingen, advies en verduurzamen
Het analyseren van mogelijke energiebesparende maatregelen en bijbehorende subsidies vergt kennis en ervaring. Als toonaangevende partij op het gebied van vastgoedverduurzaming, biedt EP-Scan onafhankelijk verduurzamingsadvies, rapportages, onderzoek en begeleiding. Dankzij onze in-house ontwikkelde software maken wij inzichtelijk welke maatregelen daadwerkelijk het meeste effect hebben en bepalen de meest rendabele verduurzamingsroute.
Met onze ruime ervaring in het onderwijs helpen wij u graag op weg met 100% onafhankelijk verduurzamingsadvies op maat. In veel gevallen kunt u subsidie krijgen voor de advieskosten. Meer weten over de mogelijkheden voor uw schoolgebouw? Plan vrijblijvend een adviesgesprek voor uw organisatie of neem contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!