ISDE subsidie woningen: Wat wijzigt er vanaf 1 januari 2023?
Woningeigenaren
kunnen ook in2023
profiteren van de populaire Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Vanaf 1 januari 2023 zal de subsidieregeling veranderen waardoor meer mensen kunnen profiteren van subsidie. Wij zetten de veranderingen op een rijtje.
Subsidie voor één isolatiemaatregel
Vanaf 1 januari is het mogelijk om subsidie aan te vragen als u slechts één isolatiemaatregel heeft laten uitvoeren. De voorwaarde is dat de isolatiemaatregel na 1 april 2022 is geplaatst en er niet eerder subsidie voor de maatregel is toegekend.
Voor één isolatiemaatregel ontvangt u ongeveer 15% van het investeringsbedrag aan subsidie. Voert in binnen 24 maanden nog tenminste één extra maatregel uit dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de investeringskosten.
Kozijn telt mee voor subsidiebedrag beglazing
Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dat wil zeggen dat van binnenuit het totale oppervlakte van het kozijn en het glas bij elkaar opgeteld worden. Dit heeft als gevolg dat het kozijn vanaf 2023 meetelt voor het subsidiebedrag per vierkante meter. De wijziging geldt voor alle installaties van glasisolatie, waaronder HR++ beglazing en Triple glas, vanaf 1 januari 2023.
Subsidie voor elektrische kookvoorziening
We moeten in Nederland van het gas af. Ook in de keuken moet het koken op gas daarom plaatsmaken voor een inductiekookplaat. Om dat te stimuleren voorziet de ISDE vanaf 2023 in een subsidiebedrag voor een elektrische kookvoorziening. U ontvangt een subsidiebedrag van 400 euro om een elektrische kookvoorziening te installeren. Om de subsidie te ontvangen moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:
de woning is aangesloten op een warmtenet
na 1 april 2022 is de gasmeter definitief verwijderd
u heeft geen ISDE-subsidie gehad voor aansluiting op een warmtenet
na 1 april 2022 is de elektrische kookvoorziening aangeschaft
de elektrische kookvoorziening is nieuw en niet eerder gebruikt
Deze maatregel geldt niet als 2e maatregel. Dat wil zeggen dat het subsidiebedrag voor vloerisolatie niet zal veranderen tenzij u de maatregel combineert met nog een maatregel, zoals spouwmuurisolatie of het vervangen van de beglazing.
Meer tijd voor een subsidieaanvraag
Vanaf 2023 heeft u 24 maanden de tijd om een subsidieaanvraag in te dienen nadat u een maatregel heeft laten uitvoeren. De nieuwe termijn geldt voor alle maatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn genomen.
Deskundig energieadvies
Bent u van plan om uw woning te verduurzamen dan is deskundig advies onmisbaar.
EP-Scan onderzoekt welke maatregelen nodig zijn om te profiteren van subsidies en regelingen en welke maatregelen het meeste rendement hebben. Hierdoor bent u verzekert van een aantrekkelijke terugverdientijd en het beste advies. Wilt u meer informatie of eens kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!