Verhuurverbod voor woningen met energielabel E, F of G in aantocht?
In de komende zeven jaar moeten ruim 1,5 miljoen woningen verduurzaamd worden. Dat concludeert milieuorganisatie
Natuur & Milieu. De organisatie heeft in kaart gebracht welke Nederlandse gemeenten het grootste aandeel woningen hebben met een slecht energielabel (E, F of G).
Slechte energielabels
Vanaf 2015 werden de eerste
energielabels
voor woningen toegekend. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Goed geïsoleerde woningen met hoog rendement beglazing en een (hybride) warmtepomp scoren vele male hoger dan woningen met enkel glas en een ouderwetse CV-ketel. Tegenwoordig is
een energielabel verplicht
bij verkoop, verhuur en oplevering van een woning of bedrijfspand. Ook dient de labelklasse te worden getoond bij online advertenties van een koop- of huurwoning. Natuur & Milieu onderzocht waar het grootste aandeel van geregistreerde energielabels E, F en G bevinden en wie de eigenaren van deze woningen zijn.
Slechts presterende gemeenten
Stipt op nummer 1 in de top 10 gemeenten met het grootste aandeel woningen met een slecht energielabel vinden we in Heemstede. Ruim 36% van de woningen heeft een energielabel slechter dan E. Met een aandeel van 34% volgt
Bloemendaal, op de voet gevolgd door Westerwolde (31%),
Laren
30%,
Haarlem
(30%),
Terschelling
(30%), Brunsum (29%), Pekela (29%), Gooische Meren (29%) en
Schiedam
(28%). De top 10 gemeenten met het grootste aantal woningen met energielabel E of slechter zijn:
Terwijl meer huizenkopers en huurders het
energielabel steeds belangrijker
vinden blijkt toch dat voornamelijk particuliere beleggers weinig hebben gedaan om het energielabel te verbeteren. En dat is opvallend. Want de vraag naar woningen met groene energielabels stijgt waardoor de waarde van het vastgoed direct toeneemt, daarnaast daalt de energierekening van de huurder, waardoor de huurprijzen hoger liggen. Woningen van particuliere verkopers hebben een aandeel van 22% van de totale slechte energielabels E, F en G in Nederland. Ook woningen van eigenaar-bewoners scoren met een aandeel van 19% niet veel beter. Woningen in het bezit van corporaties scoren met 10% onder het landelijk gemiddelde van 16%.
Verhuurverbod voor woningen met slecht energielabel
Terwijl woningcorporaties in een korte tijd proberen de woningen te voorzien van groene energielabels blijft de particuliere verhuurder achter. Dat er snel wat moet veranderen maken verschillende gemeentes pijnlijk duidelijk. Er is namelijk een verhuurverbod voor woningen met een energielabel E, F en G aangekondigd. Natuur & Milieu roept op om een dergelijk verhuurverbod landelijk concreet te maken.
Voordelig verduurzamen
Het energielabel verbeteren heeft voordelen voor de verhuurder, huurder en eigenaar van de woning. Wees een landelijk verhuurverbod voor en onderneem stappen om het energielabel van uw woning te verbeteren.
EP-Scan kan daarbij helpen. Met deskundig en helder
verduurzamingsadvies, subsidieadvies, ondersteuning tijdens het uitvoeringstraject en het opstellen van een nieuw energielabel. Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!