Stijging van de energierekening per 1 januari, dit gaat er veranderen
Ondanks het prijsplafond
dat vanaf het nieuwe jaar in werking treed stijgen
de energiekosten
voor alle Nederlanders per 1 januari 2023
fors. Hoe dat kan en wat er gaat veranderen leest u in dit artikel.
Hogere energiekosten per 1 januari 2023
Nederlanders met een variabel energiecontract worden hard getroffen door de enorme stijgingen van de gasprijs en de prijs van elektriciteit. Maar niet alleen mensen met een variabel energiecontract gaan in 2023 meer betalen voor energie, ook mensen met een vast energiecontract krijgen te maken met hogere kosten. Dat heeft vooral te maken met stijgende kosten vanuit de overheid en netbeheerders. We hebben de kostenverhogingen op een rijtje gezet.
Hogere tarieven voor netbeheerkosten
De netbeheerkosten zijn een terugkerende en vaste kostenpost op de energienota. De tarieven voor netbeheer stijgen in het nieuwe jaar flink, meld de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een gemiddeld huishouden gaat in 2023 ongeveer 120 euro meer betalen
dan in 2022. Dit gaat om een verhoging van bijna 30 procent. De grootste netbeheerders van Nederland zijn Stedin, Enexis en Liander.
Verhoging btw-tarief op gas en elektriciteit
Per 1 juli 2022 werd het btw-tarief op energie tijdelijk verlaagd van 21% naar 9% om huishoudens en bedrijven tegemoet te komen in de stijgende energiekosten. De verlaging van de btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming eindigt per 31 december 2022. Ondanks de nog altijd hoge energierekening stijgt het btw-tarief per 1 januari 2023 weer naar 21%.
Verhoging energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
Per 1 januari 2023 zal de
Opslag Duurzame Energie
worden samengevoegd met de energiebelasting. Daardoor stijgt de energiebelasting voor elektriciteit van 7,3 cent per kilowattuur naar 15 cent per kilowattuur. Daarmee verdubbelt
de belasting op stroom. Voor gas geldt een verhoging van 49 cent per m3 aardgas naar 59 cent per m3 aardgas.
Minder korting op energiebelasting
Tegelijk gaat de korting op de energiebelasting omlaag. De verminderde energiebelasting, vaak de heffingskorting genoemd zal per 1 januari 2023 dalen. Waar een huishouden in 2022 nog kon profiteren van 784 euro heffingskorting daalt dat bedrag komend jaar naar 597 euro inclusief 21% btw.
Verduurzamen aantrekkelijker dan ooit
Huishoudens en bedrijven krijgen, ondanks
het prijsplafond te maken met de hogere energiekosten. Daarnaast heeft de overheid aangekondigd dat het prijsplafond
tot uiterlijk 31 december 2024 zal gelden. Dit maakt verduurzamen aantrekkelijker dan ooit. De hoge tarieven zorgen voor korte terugverdientijden en de waarde van woningen en bedrijfspanden met een gunstig energielabel is de afgelopen maanden fors gestegen.
Toch kan verduurzamen soms lastig zijn. Er zijn immers veel mogelijkheden, maar welke maatregelen zijn echt rendabel? Deskundig en helder
verduurzamingsadvies is daarom onmisbaar. De ervaren adviseurs van EP-Scan kunnen u helpen met een overzichtelijk en
onafhankelijk verduurzamingsadvies op maat. Naast een gedetailleerd inzicht in de meest rendabele maatregelen, afgestemd op uw woning of bedrijfspand, ontvangt u tevens inzicht in de subsidies en regelingen die voor u gelden. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!