Blogopmaak

Verduurzaming noodzakelijk vanwege het woningwaarderingsstelsel (WWS)

Door het middenhuursegment te reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend te maken wil de overheid huurwoningen betaalbaarder maken. Door het woningwaarderingsstelsel te herzien hoopt Hugo de Jonge, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening huurders in het middensegment te beschermen. Dit heeft grote gevolgen voor woningbeleggers en verhuurders. Om het verhuren van huurwoningen rendabel te houden is de actie van woningeigenaren vereist. Ondanks de wetgeving kan dit echter gunstig uitpakken voor verhuurders.

Wat gaat er veranderen?

Het bestaande WWS zal worden gemoderniseerd. Dit stelsel bestaat nu enkel voor sociale huurwoningen. Dit blijft het geval. Echter zal de grens van het aantal punten om de woning in de vrije sector te kunnen aanbieden worden opgetrokken naar 187 punten. Voorheen betrof dit circa 141 punten. Hierdoor zullen veel woningen terugvallen in de sociale huur en mag de maximale huurprijs bij intreding van de wet en jaarlijks geïndexeerde inflatie circa 1.100 euro bedragen.

Minpunten bij een slecht energielabel

Een belangrijk onderdeel van de herziene WWS is verduurzaming. De energiezuinigheid van woningen zal een nog grotere rol gaan spelen bij de bepaling van de punten. Woningen met energielabel A of hoger krijgen extra punten, terwijl energielabel E of lager zelfs minpunten krijgt. Hierdoor wordt het prijsverschil tussen woningen met een goed en een slecht energielabel groter en wordt de verduurzaming van huurwoningen gestimuleerd. Ook gaat de maximering van de WOZ-waarde gelden vanaf 187 punten, zodat woningen niet enkel door een hoge WOZ waarde in de vrije sector terechtkomen. Het WWS zal daarnaast dwingend worden gemaakt waardoor verhuurders verplichte maximale huurprijzen moeten hanteren waarop streng gehandhaafd zal worden. 

Verduurzamen woningen noodzakelijk met nieuwe WWS

Veel verhuurders zien hun rendement als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar de veranderingen brengen ook kansen met zich mee. Woningen met een gunstig energielabel zijn aantrekkelijker dan ooit en de waarde van de woning neemt fors toe. Door te investeren in de energiezuinigheid van een woning is de kans groter dat de woning verhuurt zal worden, profiteert u van een hogere woningwaarde bij verkoop en is het mogelijk om de woning naar de vrije sector te helpen. Dit heeft voordelen voor u als verhuurder en de huurder, die namelijk profiteert van een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Het verduurzamen van woningen is een stuk aantrekkelijker dan vaak wordt gedacht. Dankzij verschillende regionale- en landelijke subsidies kan de netto-investering flink worden gedrukt. Veel banken bieden hypotheekvoordelen bij een A- of B-label en zelfs verzekeraars geven korting aan energiezuinige woningen. Door de stijgende energiekosten en steeds strenger wordende wetgeving loont het al snel om actie te ondernemen.

Deskundig energieadvies

Hoewel het verduurzamen van woningen absoluut rendabel is kan deskundig advies niet ontbreken. Door het aanstellen van een ervaren verduurzamingsspecialist voorkomt u onnodige investeringen en krijgt u inzicht in de subsidies en regelingen die voor u gelden. 

De adviseurs van EP-Scan onderzoeken welke maatregelen het meeste rendement hebben, welke maatregelen u snel kunt terugverdienen en welke maatregelen het meeste effect hebben op het energielabel. Dit omschrijven we in een adviesrapport op maat waarna we u desgewenst ondersteunen met het vinden van geschikte uitvoerders, het beoordelen en opvragen van offertes en het verzorgen van de puntentelling en het energielabel.

Wilt u meer informatie of eens kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons 085 - 016 2050

Vrijblijvend kennis maken? Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

ventilator op houten plank
door EP-Scan 28 okt, 2024
Balansventilatie verbetert het binnenklimaat en leidt tot energiebesparing. Ontdek hoe dit systeem werkt en welke subsidies uw kosten kunnen verlagen!
Voorbeeld van een energielabel met aanduiding van de energiezuinigheid, variƫrend van A tot label G
door Simon ter Horst 22 okt, 2024
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
verduurzamen woning
door EP-Scan 18 okt, 2024
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!
Toon meer artikelen
Share by: