Mkb-bedrijven kunnen vanaf vandaag Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen
Vanaf vandaag is het mogelijk voor bedrijven die veel gas en elektriciteit verbruiken om een tegemoetkoming in de energiekosten aan te vragen via het loket van de overheid voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), dat om 9.00 uur opengaat. De TEK-regeling
maakt deel uit van het energiesteunmaatregelenpakket van de regering en is bedoeld voor bedrijven die minimaal 7 procent van hun omzet aan energiekosten
besteden.
Hoge energiekosten voor huishoudens en bedrijven
In november en december ontvingen huishoudens al een bijdrage vanwege de aanzienlijk gestegen energiekosten. Sinds dit jaar is er een prijsplafond voor elektriciteit en gas ingesteld. Ondernemingen moesten wat langer wachten op de TEK-regeling, omdat deze nog vorm moest krijgen.
De hoogte van de tegemoetkoming die bedrijven ontvangen, hangt af van de gemiddelde prijzen van elektriciteit en gas gedurende 2023. Ze kunnen met terugwerkende kracht een tegemoetkoming aanvragen voor de periode vanaf 1 november. De TEK-regeling blijft van kracht tot het einde van dit jaar.
Minder steun door dalende energieprijzen
De tegemoetkoming die energie-intensieve mkb-ondernemers ontvangen is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van elektriciteit en gas gedurende 2023. Het voorschot wordt berekend aan de hand van de vastgestelde maximumprijzen voor gas en elektriciteit. Recentelijke schattingen van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat de energieprijzen voor 2023 aanzienlijk zullen dalen, veel meer dan in november 2022 werd voorspeld. Dit betekent dat de gemiddelde energieprijzen voor dit jaar onder de maximumprijzen zullen liggen die voor de TEK-regeling worden gebruikt. Ondernemers die in aanmerking komen voor de TEK-regeling ontvangen een percentage van het verschil tussen de drempelprijs (het minimale deel dat bedrijven zelf betalen) en de maximumprijs.
Verduurzamingsadvies voor uw bedrijf
Voor het onderzoeken van mogelijke energiebesparende maatregelen en bijbehorende subsidies is kennis en ervaring vereist. Als vooraanstaande partij op het gebied van duurzaam vastgoed, biedt EP-Scan onafhankelijk advies, rapportages, onderzoek en begeleiding om te verduurzamen. Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!