Subsidies en regelingen voor het verduurzamen van zakelijk vastgoed
Het verduurzamen van uw bedrijfspand
kent de nodige voordelen. De waarde van het pand neemt toe, de energierekening daalt aanzienlijk, u trek sneller nieuw personeel aan, het is goed voor het imago van het bedrijf en u draagt bij aan een duurzame toekomst. Als eigenaar van zakelijk vastgoed
kunt u daarom niet om verduurzamen heen. Toch begrijpen wij als geen ander dat verduurzamen geld kost (maar ook geld oplevert). Om verduurzamen nog aantrekkelijker te maken zijn er verschillende subsidies en regelingen
beschikbaar voor ondernemers. In dit artikel zetten we de belangrijkste subsidies op een rijtje.
Subsidie verduurzamen bedrijfspand
Een van de belangrijkste subsidies voor verduurzaming van zakelijk vastgoed is de
Energie-Investeringsaftrek (EIA). Deze regeling is bedoeld voor ondernemers die investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie. Met de EIA kunt u tot 45% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Er geldt een minimum investeringsbedrag van €2.500,-.
Een andere aantrekkelijke subsidie voor verduurzaming van zakelijk vastgoed is de
Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze regeling is bedoeld voor ondernemers die investeren in duurzame energieproductie, zoals zonne-energie, windenergie en biomassa maar ook een grootschalige warmtepomp installatie. De SDE+ is een exploitatiesubsidie, wat betekent dat u een vergoeding ontvangt voor de geproduceerde duurzame energie.
Subsidie energiebesparing industrie en mkb
De
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)is een nieuwe subsidie die beschikbaar is voor de industrie. Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven die investeren in energiebesparing en CO2-reductie, bijvoorbeeld door het implementeren van efficiëntere processen en duurzame energieopwekking. Met de VEKI kunt u tot 35% van de investeringskosten gesubsidieerd krijgen.
Ook de
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE) kan interessant zijn voor ondernemers die willen investeren in duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven die investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. De ISDE biedt een financiële bijdrage aan de investeringskosten, afhankelijk van het type apparaat en de capaciteit.
Daarnaast zijn er
regionale subsidies beschikbaar voor verduurzaming van zakelijk vastgoed. Zo bieden sommige gemeenten en provincies subsidies aan voor specifieke verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Het is dus de moeite waard om te onderzoeken welke subsidies er beschikbaar zijn in uw regio.
Verduurzamingsadvies voor uw bedrijf
Voor het analyseren van mogelijke energiebesparende maatregelen en bijbehorende subsidies vergt kennis en ervaring. Als toonaangevende partij op het gebied van vastgoed verduurzaming, biedt EP-Scan
onafhankelijk verduurzamingsadvies, rapportages, onderzoek en begeleiding om te verduurzamen. Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!