Alles wat u moet weten over een energielabel voor bedrijfspanden
Een
energielabel is een certificaat dat de
energieprestatie
van een gebouw aangeeft. Het
energielabel
maakt inzichtelijk hoe energiezuinig een bedrijfspand is en wat u kunt doen om het pand energiezuiniger te maken. Het label varieert van A+++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). In dit artikel zullen we bespreken waarom een energielabel belangrijk is voor bedrijven, wanneer een
energielabel verplicht is, wat de kosten zijn en waar u een energielabel kunt aanvragen.
Waarom is een energielabel belangrijk om te hebben?
Duurzaamheid is belangrijker dan ooit. Bedrijven liggen onder een vergrootglas als het aankomt op duurzaam- en energiezuinig ondernemen. We kijken steeds kritischer naar onze uitstoot en de recyclebaarheid van producten. Ook vinden klanten en medewerkers van en bedrijf het steeds belangrijker dat een bedrijf duurzaam en energiezuinig is. Een groen imago van een bedrijf is daarom essentieel om een gezond en toekomstig bestendig bedrijf te zijn en te blijven.
Een belangrijk onderdeel van deze razendsnelle transitie is de energiezuinigheid van gebouwen. Veel bedrijven investeren daarom in de verduurzaming van hun bedrijfspand. Dit heeft veel voordelen: flink lagere operationele kosten, een beter imago, gezondere werkomgeving en een flinke waardestijging van het pand. Als bedrijf wilt u de energiezuinigheid natuurlijk graag kunnen aantonen. Dit kan doormiddel van het energielabel. Een
gecertificeerde EP-adviseur inspecteert het pand en stelt voor u een energielabel op.
Wanneer is een energielabel voor bedrijfspanden verplicht?
Vanaf 1 januari 2023 is het
verplicht voor alle kantoorgebouwen met een oppervlakte groter dan 100 m2 om minimaal een energielabel C te hebben. Als uw pand niet aan deze eis voldoet, riskeert u een
boete tot 20.000 euro en mag een pand niet langer worden gebruikt. Daarnaast is een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een pand. Het is dus belangrijk om te zorgen dat uw pand op tijd een energielabel heeft.
Wat kost een energielabel voor uw bedrijf?
De kosten voor een energielabel zijn onder andere afhankelijk van het oppervlakte van het pand. Daarnaast mag een energielabel alleen worden opgesteld door een gecertificeerde EP-U adviseur. Bij EP-Scan hebben we een landelijk dekkend netwerk van ervaren en gecertificeerde EP-U adviseurs. Ook berekenen wij geen voorrijkosten en melden wij het energielabel voor u af in het landelijke registeren. U heeft al een energielabel voor uw bedrijfspand, met een geldigheid van 10 jaar, vanaf slechts 595 euro. Vrijblijvend een offerte op maat ontvangen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!
Vanaf mei 2026 geldt een energielabelplicht voor monumenten bij verkoop of verhuur. Dit heeft gevolgen voor zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Energielabel voor uw monument nodig? EP-Scan helpt u graag!
Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!
Een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed staat weer voor de deur. Profiteer van subsidie voor verduurzaming als school, gemeente, sportvereniging en meer!