Verplicht energielabel voor winkels en horeca: wat moet je weten?
In Nederland geldt een verplichting voor eigenaren van winkelpanden om een
energielabel
te hebben. Deze verplichting omvat alle utiliteitsgebouwen, waaronder winkels
en horecagelegenheden. Maar wat houdt deze verplichting precies in en hoe kun je als eigenaar voldoen aan deze eis?
Wanneer is een energielabel verplicht?
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen zoals winkels, kantoren en scholen, is het meestal verplicht om een energielabel te hebben. Slechts enkele uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor monumenten en fabriekshallen. Een energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van het gebouw en ondersteunt huurders en kopers bij het maken van duurzame keuzes.
Aanvraagprocedure voor een energielabel
Het aanvragen van een energielabel voor een utiliteitsgebouw zoals een winkelpand of restaurant verloopt via een
gecertificeerd EPA-adviseur. Deze adviseur komt langs om het gebouw op te nemen en de energieprestatie te berekenen. Na deze opname ontvangt u het afschrift van uw energielabel. Als eigenaar is het belangrijk om te zorgen voor voldoende documentatie en informatie over het gebouw, zoals bouwtekeningen en eventuele verbetermaatregelen voor een maximale score. Energielabel adviseur nodig voor uw winkelpand of restaurant nodig?
Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.
Toezicht en zichtbaarheid energielabel
De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt toezicht op het naleven van de energielabelverplichting. Daarnaast moeten overheidsorganisaties in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen voor het publiek. Dit geldt ook voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2, zoals winkels, restaurants en supermarkten. Bij afwezigheid van een energielabel riskeert de verkoper of verhuurder van het pand een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.
Toekomstige ontwikkelingen: energielabel D plicht voor horeca en winkels
Volgens het energieakkoord van 2013 moeten alle bedrijfspanden tegen 2030 een energielabel A hebben. Hoewel dit momenteel nog niet verplicht is, zal er vanaf 2030 naar verplichte labels voor 2050 worden gekeken. Een energiezuinig pand wordt dus steeds belangrijker voor horecaondernemers en winkeleigenaren.
Aanvullend is een labelplicht voor horeca en winkelpanden in aantocht, in lijn met de
energielabel C verplichting voor kantoren. Hoogstwaarschijnlijk zijn horeca en winkelpanden per 2026 verplicht om tenminste energielabel D te dragen.
Subsidievoordelen voor horeca en winkelpanden
Het verbeteren van het energielabel is een rendabele manier om te voldoen aan aankomende wettelijke verplichtingen. Daarnaast kan het de energielasten aanzienlijk verlagen. Diverse subsidies en regelingen bieden hulp bij het verduurzamen van uw winkelpand of horecagelegenheid.
Zo kan bijvoorbeeld de
Energie-investeringsaftrek (EIA) belastingvoordelen bieden voor investeringen in energiebesparende maatregelen in horeca en winkelpanden. U kunt
40% van de investeringskosten aftrekken van de winst, wat uw fiscale winst verlaagt. Dit levert gemiddeld 10% voordeel op, naast de gebruikelijke afschrijving voor uw investeringen en natuurlijk een lagere energierekening. Voor 2024 is er een budget van 259 miljoen euro beschikbaar.
De regeling is beschikbaar voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen.
EP-Scan: uw partner voor energielabels en advies
Bij
EP-Scan zijn we gespecialiseerd in verduurzaming en helpen we u graag met advies op maat voor uw pand. We kunnen u ondersteunen bij het verkrijgen van een nieuw energielabel
en denken graag vooruit door u te assisteren bij het opstellen van een verduurzamingsrapport, inclusief subsidieadvies. Hierbij bieden we advies voor duurzame maatregelen die echt rendabel zijn voor uw pand, zodat u aanzienlijk kunt besparen. We kijken naar welke energiebesparende maatregelen geschikt zijn, zonder onnodige investeringen te doen.
Aarzel niet en neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw pand te bespreken en een afspraak in te plannen.
Het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervalt in 2025. Ontdek waarom het nu belangrijk is om een definitief energielabel aan te vragen en hoe dit financiële voordelen, comfort en duurzaamheid kan bieden.
Ontdek hoe de nieuwe SVOH-regeling vanaf 2025 verduurzaming voor verhuurders nóg aantrekkelijker maakt. Profiteer van subsidies en vereenvoudigde aanvragen om uw vastgoed toekomstbestendig te maken!