Wanneer zijn zonnepanelen verplicht voor bedrijven?
Al jaren wordt er gesproken over de verplichting voor bedrijven om zonnepanelen te plaatsen. Sinds 1 juli 2023
is het voor diverse bedrijven en instellingen, bij wie de terugverdientijd van zonnepanelen minder dan 5 jaar bedraagt, verplicht om zonnepanelen te installeren. Vanaf die datum is de energiebesparingsplicht aanzienlijk strenger geworden.
Wat is de Energiebesparingsplicht?
De
energiebesparingsplicht
is een wettelijke verplichting voor bedrijven en instellingen in Nederland om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze maatregelen staan genoemd op de Erkende Maatregelenlijsten. Dit betekent dat bedrijven die een energieverbruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar overschrijden, verplicht zijn om te investeren in technieken en maatregelen die het energieverbruik verminderen. Dit kan variëren van het isoleren van gebouwen tot het vervangen van oude verlichting door energiezuinige ledlampen. Daarnaast omvat deze verplicht ook grootschalige installaties zoals ovens, product gebonden koeling en meer.
Waarom zijn zonnepanelen verplicht?
Zonnepanelen zorgen voor een aanzienlijke verlaging van de energielasten en verminderen de CO2 uitstoot. Om deze reden zijn zonnepanelen ook opgenomen in de Erkende Maatregelenlijst. Wel zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan de verplichting, zo dient er onder andere voldoende dakoppervlak te zijn. De initiële investering kan hoog lijken, maar zonnepanelen hebben vaak een korte terugverdientijd, vooral met de huidige
subsidies en belastingvoordelen. Door de lange levensduur van de zonnepanelen (ca. 25 jaar) behaalt u nog lang nadat de PV-panelen zijn terugverdient rendement op deze investering in de vorm van verlaagde energiekosten.
Worden zonnepanelen ook verplicht voor MKB-bedrijven?
Op dit moment is er veel discussie over de mogelijke verplichting van zonnepanelen op bedrijfspanden bij MKB-bedrijven, winkelpanden en industrie. In verschillende gemeenten worden al stappen gezet om dit te realiseren. Zo zijn er al gebieden waar bij nieuwbouw bedrijfspanden verplicht zonnepanelen moeten installeren. Ook voor bestaande gebouwen worden dergelijke maatregelen steeds vaker overwogen.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle bedrijfspanden in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn. Om dit doel te bereiken, worden er steeds strengere eisen gesteld aan de energieprestaties van gebouwen. Het verplicht stellen van zonnepanelen kan een effectieve manier zijn om deze doelstellingen te behalen.
Voordelen voor bedrijven
- Kostenbesparing: Bedrijven kunnen aanzienlijk besparen op hun energierekeningen. De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen is gratis zodra de installatie- en aanschafkosten zijn te rugverdiend.
- Duurzaam imago: Bedrijven die investeren in duurzame energie verbeteren hun imago. Dit kan aantrekkelijk zijn voor klanten en partners die waarde hechten aan milieubewustzijn.
- Waardevermeerdering van het pand: Gebouwen met zonnepanelen kunnen in waarde stijgen, wat gunstig is bij eventuele verkoop of verhuur.
- Subsidies en belastingvoordelen: De overheid biedt diverse subsidies en fiscale voordelen voor bedrijven die investeren in zonnepanelen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de DUMAVA-subsidie (maatschappelijk vastgoed).
Zijn zonnepanelen ook verplicht voor mijn bedrijf?
Of zonnepanelen ook voor uw bedrijf verplicht zijn hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of uw bedrijf moet voldoen aan de Energiebesparingsplicht. Bij
EP-Scan
bieden we persoonlijk advies om te bepalen aan welke wettelijke verplichtingen u wel en niet hoeft te voldoen. We onderzoeken niet alleen de geschiktheid van zonnepanelen voor uw huidige situatie, maar ook andere energiebesparende maatregelen. Verder worden subsidies en regelingen die voor u interessant zijn uiteengezet en verwerkt in een uitvoerig stappenplan. Dit resulteert in een uitgebreid
adviesrapport
om inzicht te krijgen voordat u begint met investeren. Neem gerust vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Verduurzaming en subsidieadvies nodig?
Neem contact met ons op

Vanaf 1 april 2025 kunnen bedrijven en organisaties de Flex-e-subsidie aanvragen om netcongestie aan te pakken. Ontvang subsidie voor een flexibiliteitsscan, haalbaarheidsstudie of de uitvoering van maatregelen zoals batterijopslag en slimme sturing. Benieuwd naar de mogelijkheden? EP-Scan helpt u graag verder!