Blogopmaak

De voor- en nadelen van vacuümglas op een rijtje

Het vervangen van de beglazing in een woning of bedrijfspand draagt bij aan het verbeteren van de thermische schil, en daarmee het verlagen van de energierekening en een beter energielabel. Velen zijn bekend met de termen HR-glas of tripleglas. Maar er is ook een alternatief in de vorm van vacuümglas. Wat zijn de voor en nadelen van vacuümglas ten opzichte van de andere glassoorten? En wat is vacuümglas eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is vacuümglas?

Vacuümglas is een ultradun glas met een zeer hoge isolerende waarde. Met een dikte van slechts 8 millimeter heeft vacuümglas een isolatiewaarde die gelijk is aan die van tripleglas, met een U-waarde tussen 0,4 en 0,7. Ter vergelijking: tripleglas heeft een dikte van ongeveer 36 millimeter. Daarom wordt vacuümglas vaak toegepast in situaties waarbij men de bestaande kozijnen wil behouden maar de enkele beglazing vervangen dient te worden. Bijvoorbeeld in het geval van gemeentelijke monumenten of Rijksmonumenten.

Vacuümglas of toch HR-glas?

Dankzij de hogere isolerende waarde klinkt vacuümglas als het perfecte alternatief voor enkele of dubbele beglazing. HR++ glas heeft immers een isolatiewaarde van 1,2 en triple glas heeft een isolatiewaarde van 0,9. Waarom kiezen voor deze opties als vacuümglas een stuk beter isoleert? Welnu, vacuümglas heeft voor- én nadelen. Daar komen we nog even op terug. Laten we eerst kijken in welke situaties vacuümglas het beste toegepast kan worden.

Vacuümglas is ideaal voor situaties waar hoge isolatie vereist is zonder extra dikte van het glas. Dit is met name relevant bij renovaties van historische gebouwen en monumenten waar de oorspronkelijke uitstraling behouden moet blijven. Daarnaast is vacuümglas geschikt voor moderne architectuur waar slanke profielen gewenst zijn.

Vacuümglas bestaat uit twee glasplaten met een vacuümruimte ertussen. Door het vacuüm is er geen lucht aanwezig, wat de thermische isolatie drastisch verbetert. Deze technologie minimaliseert warmteoverdracht via convectie en conductie, wat resulteert in uitstekende isolatiewaarden met een minimale glasdikte.

De voordelen van vacuümglas

Vacuümglas heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van HR++ glas of tripleglas. De belangrijkste voordelen van vacuümglas zijn:

Te gebruiken in de bestaande kozijnen. Dankzij de dunne structuur van vacuümglas is het vaak mogelijk om bestaande kozijnen te behouden. Het vervangen van de kozijnen is vaak prijzig, waardoor het vervangen van alleen de beglazing besparingen kan opleveren.

Te gebruiken zonder vergunning. Bij monumentale panden is vacuümglas vaak zonder vergunning te plaatsen. De dunne glasplaten behouden het originele uiterlijk van het gebouw, wat een belangrijke overweging is bij monumentenzorg.

Hoge isolerende werking. Vacuümglas biedt een uitstekende thermische isolatie. Met U-waarden tussen 0,4 en 0,7 vermindert het de warmteoverdracht aanzienlijk vergeleken met standaard dubbelglas, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Daarnaast is vacuümglas aanzienlijk lichter dan tripleglas en neemt de isolatiewaarde na verloop van niet tijd af, in tegenstelling tot traditioneel isolatieglas.

De nadelen van vacuümglas

We lieten het al eventjes doorschemeren, vacuümglas heeft ook een aantal nadelen. We zetten de belangrijkste nadelen van vacuümglas op een rijtje:

De prijs. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, vacuümglas is duur. De kosten voor vacuümglas zijn aanzienlijk hoger dan HR++ glas of tripleglas. Dat komt mede door het beperkte aanbod van leveranciers.

Minuscule pilaartjes. Minuscule pilaartjes voorkomen dat de glasplaten tegen elkaar aangedrukt worden. Binnen een afstand van ongeveer een meter zijn deze pilaartjes zichtbaar. Niet iedereen is hiervan gecharmeerd. 

Welke leveranciers van vacuümglas zijn er?

In Nederland zijn er drie vooraanstaande leveranciers van vacuümglas met gecontroleerde kwaliteitsverklaringen:
  • AGC Nederland – Fineo vacuümglas: Deze ruiten zijn vacuüm getrokken via de zijkant en hebben geen ventiel.

  • BENG Glas – BENGglas, BENGglas BASIC, BENGglas PRO, BENGglas+: Deze varianten hebben zowel ruiten met als zonder ventiel.

  • LandVac – LandVac ViG Low-E: Deze ruiten zijn vacuüm getrokken door middel van een ventiel in de hoek van het glas.
Bij het kiezen van een leverancier is het belangrijk om te letten op prijs, garantievoorwaarden en specifieke eigenschappen van de glasproducten. De gemiddelde garantietermijn voor vacuümglas is ongeveer 15 jaar, met een levensduur van circa 25 jaar.

Subsidies bij de aanschaf van vacuümglas

In veel gevallen kunt u profiteren van subsidie bij de aanschaf van vacuümglas. Dit geldt voor zowel woningen als zakelijk vastgoed. Woningeigenaren kunnen bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de ISDE subsidie. Verhuurders van woningen kunnen de SVOH-subsidie aanvragen voor het plaatsen van vacuumglas. In beide gevallen is het raadzaam om te controleren of het gekozen glas op de ISDE Meldcodelijst Hoogrendementsglas staat. Deze lijst bevat goedgekeurde merk- en productnamen die recht geven op subsidie.

Eigenaren van zakelijk vastgoed kunnen profiteren van de DUMAVA subsidie, indien het maatschappelijk vastgoed zoals een kerkgebouw betreft, of de EIA-regeling, indien het pand commercieel eigendom is.

Is vacuümglas financieel een verstandige keuze?

Of vacuümglas de meest verstandige keuze is hangt uiteraard af van de situatie. Bent u niet gebonden aan monumentale beperkingen dan is in veel gevallen HR++ of tripleglas de meest aantrekkelijke keuze. Ondanks het feit dat vacuümglas resulteert in een hogere gasbesparing weegt dit vaak niet op tegen de hogere investeringskosten.

Overweegt u de beglazing in een monument te vervangen? Dan kan vacuümglas wel een aantrekkelijke keuze zijn. Maar ook hier zijn er alternatieven mogelijk, zoals voorzetbeglazing. Kortom, dankzij een goede analyse en vergelijking kunt u flink besparen. De verduurzamingsexperts bij EP-Scan helpen u graag met onafhankelijk verduurzaming- en subsidieadvies. Wij helpen u om de meest rendabele verduurzamingsroute en subsidies in kaart te brengen. Met als doel: maximaal besparen op uw energielasten en het voorkomen van onnodige investeringen. Kennismaken? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op

Vragen? Laat een bericht achter

Neem contact met ons op

Waarom is een kwaliteitsverklaring voor u van belang?
door EP-Scan 11 sep, 2024
Een kwaliteitsverklaring garandeert de prestaties en duurzaamheid van bouwmaterialen, wat een positief effect heeft op het energielabel en de waarde van uw pand. Kies voor gecertificeerde materialen en investeer in een toekomstbestendig en energiezuinig pand.
A man and a woman are standing next to an electric car that is being charged.
door EP-Scan 10 sep, 2024
De SPRILA-subsidie ondersteunt bedrijven bij de installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen. Ontvang tot €350.000 subsidie en draag bij aan de verduurzaming van uw bedrijf met privaat toegankelijke laadpunten.
thuisbatterij
door EP-Scan 26 aug, 2024
Ontdek hoe u 21% btw kunt terugvragen op een thuisbatterij en zo uw investering in zonnepanelen nog rendabeler maakt. Bespaar op energiekosten en verhoog uw onafhankelijkheid van het energienet.
Toon meer artikelen
Share by: